• Stretnutie so starými rodičmi
          • Stretnutie so starými rodičmi

            Aj napriek Vašim šedinám  múdrosť v tvárach nezhasína, aj napriek Vašim vráskam, hreje nás Vaša láska... V piatok 25.11.2022 deti pod vedením pani vychovávateliek v Školskom klube detí pripravili pre starých rodičov stretnutie. Kultúrny program so súťažami starých rodičov a ich vnúčat spestril popoludnie nám všetkým! Ako inak sa im – starkým poďakovať za ich lásku, ochotu, múdrosť a starostlivosť.

            Všetko spomínané rozvoňalo v školskej jedálni, úcta a príjemné chvíle, milé slová dojatia boli schované v každej dobrote, ktorými nás starí rodičia obdarili. A že majú stále plno energie, to dokázali v súťažiach, ktoré absolvovali. Ďakujeme, že svojou prítomnosťou dávate silu a chuť nám – svojich deťom a vnúčatám!

            Tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutia!

        • Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok
          • Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok

            Radi by sme sa poďakovali všetkým deťom a ich rodičom za nádherné krabičky naplnené láskou, ktoré priniesli do školy. Poďakovanie patrí aj pani učiteľkám, ktoré balíčky zbierali. Vďaka všetkým dobrým ľuďom sme vyzbierali 94 balíčkov, ktoré sme odovzdali Domu sociálnych služieb v Legnave.  Ešte raz Vám všetkým veľmi pekne ďakujeme.

             S úctou a vďakou Veronika Kasinová

        • Mikulášsky turnaj
          • Mikulášsky turnaj

            Zasúťažiť si a stráviť príjemný deň so spolužiakmi mohli žiaci druhého stupňa počas Mikulášskeho turnaja vo vybíjanej žiakov 5. a 6.ročníka a v basketbale žiakov 7. – 9.ročníka. Súťažilo sa o víťaza, teda o najlepší tím jednotlivých ročníkov. Všetky súťažné družstvá podali výborný výkon  a chýbalo len málo k tomu, aby každé z nich stálo na stupni víťazov.

            Z víťazstva vo vybíjanej sa napokon tešili 5.D a 6. C trieda. V basketbale postavili najlepšie tímy žiaci 7.A, 8.B a 9.B triedy. A čo by to bol za turnaj, keby na ňom chýbali diváci, ktorí vytvorili pravú športovú atmosféru. Všetci zúčastnení si odniesli drobné sladkosti a víťazi aj diplomy. Bolo sa na čo pozerať a už teraz sa všetci tešíme na jeho ďalšie pokračovanie.

        • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo
          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

            Olympiáda v anglickom jazyku je výročná súťaž, ktorá motivuje a odmeňuje tých najúspešnejších študentov škôl, ktorým angličtina akosi prirástla k srdcu. Dňa 30. novembra 2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo tejto olympiády. V tomto roku sa do súťaže zapojilo v dvoch kategóriách – 1A, 1B spolu 73 žiakov. Taký vysoký záujem o angličtinu nás veľmi teší a veríme, že sa v ešte vyššom počte stretneme takto aj o rok.

            Umiestnenie žiakov v jednotlivých kategóriách:

            1A - 1. miesto Tobias Ciesarik (VI.B)

                     2. miesto Matúš Tomko (VI.C)

                     3. miesto Karolína Barlíková  (VII.B)

            1B - 1. miesto Matúš Súkeník (IX.B)

                     2. miesto Nicolas Urban (IX.B)

                     3. miesto Adam Saxa (IX.B)

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a blahoželáme k pekným výsledkom. Víťazi jednotlivých kategorií postupujú na okresné kolo, kde sa im určite bude rovnako dariť a my im budeme držať palce.

            See you next year :)

        • Deň bez školskej tašky
          • Deň bez školskej tašky

            Všetky sviatky spojené s deťmi si zaslúžia našu pozornosť. Svetový  deň detí sme si v našej škole pripomenuli po prvýkrát. Na tento sviatok sa žiaci našej školy veľmi tešili. Preto si školský parlament na jeho príprave dal záležať. Žiaci mali postarané o prekvapenie i zábavu. Prekvapením bolo, že v tento deň sa neskúšalo a nepísali sa písomky. A zábava bola takisto. Pretože priniesť si pomôcky do školy v hocičom, len nie v školskej taške, otvorilo možnosť popustiť uzdu fantázii. A tak sme mohli vidieť v triedach všeličo: vedro, kufor, košík, smetný kôš, kočík, nákupný vozík či „tatrovka“. Bolo VESELOOOO.

             

        • Farské misie aj v našej škole
          • Farské misie aj v našej škole

            V stredu, 30.11. 2022, sme prežili nezabudnuteľné stretnutie. V rámci farských misií nás navštívil evanjelizačný tím mladých a veselých ľudí. Pripravili si pre nás zaujímavé scénky, v ktorých sme spoločne hľadali ľudskú múdrosť a skúsenosť. Spievali sme piesne, rozprávali sa o našich životoch, radostiach a trápeniach. Svojím osobným svedectvom nám animátori pripomenuli evanjeliovú zvesť, že nás Boh má rád takých, akí sme. Vždy sa môžeme v radostiach a starostiach kedykoľvek obrátiť na Ježiša, že patríme do Božej rodiny, v ktorej je každý človek naším BRATOM. 

             

        • Literárna exkurzia - Kežmarok
          • Literárna exkurzia - Kežmarok

            ok 2022 vyhlásila Matica slovenská za „Rok odkazu štúrovcov“. Pri tejto príležitosti sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili literárnej exkurzie pod názvom Po stopách štúrovcov a P. O. Hviezdoslava. Navštívili Evanjelické lýceum a lyceálnu  knižnicu v Kežmarku, Kežmarský hrad a Slovenskú národnú galériu v Kaštieli Strážky.

             

        • Informatická súťaž iBobor
          • Informatická súťaž iBobor

            Úspešní riešitelia informatickej súťaže: iBobor_2022_-_uspesni_riesitelia.pdf

            Celoslovenskej online informatickej súťaže iBobor sa v tomto školskom roku zúčastnilo 124 574 súťažiacich. Aj naša škola dokázala, že IKT technológie nie sú pre ňu cudzie. Blahoželáme úspešným riešiteľom! Blahoželáme úspešným riešiteľom! 

             

        • Olympiáda zo SJL
          • Olympiáda zo SJL

            Olympiáda zo SJL tento školský rok zaujala rekordný počet žiakov – 54, no víťaz mohol byť len jeden. Po náročnom online teste nasledovala transformácia textu a vytvorenie vlastného rečníckeho útvaru. Všetky úlohy najlepšie zvládla Tina Strenková z 9.B . Na 2.mieste sa umiestnila Adela Koršňaková z 9.A a na 3. mieste Karin Hudáková z 8.C triedy. Svoju pozíciu víťaza obhájila Tina i na okresnom kole a postupuje do kola krajského. Úspešným riešiteľom gratulujeme a Tine držíme palce!

             

        • Preventívne programy
          • Preventívne programy

            V rôznych preventívnych programoch – Pomáhame sami sebe, Trieda v pohode, Ne – závisloť sa žiaci 4.A, 7.A,5.C a 8.B podieľali na spolupráci s p. psychologičkami Mgr. Paraličovou a p. Malychovou z CPPaP. V priebehu troch vyučovacích hodín sa prostredníctvom zážitkových a edukatívnych aktivít venovali rôznym témam: empatia, rozvoj komunikačných zručností, vzťahy v triede, šikanovaniem, drogy, prevencia gamblingu, zdravý životný štýl. 

            Pre žiakov je takáto forma pútavá ,veľmi radi spolupracujú a zároveň sa formujú ich osobnosti.

        • Projekt MESI v Turecku
          • Projekt MESI v Turecku

            Partnerské školy z projektu MESI sa tentokrát stretli v prímorskom tureckom meste Antalya. Pre žiačky 9. ročníka, Valentínu Šestákovú, Alexandru Pečarkovú, Adelu Koršňákovú a Alexandru Katarínu Sekelskú, i koordinátorov projektu Kataríny Tomkovej a Róberta Barlíka bola táto mobilita vyvrcholením niekoľkotýždňovej prípravy. Témou stretnutia bola problematika závislostí a potreba športu v živote mladých ľudí.

            Dievčatá pre svojich rovesníkov z partnerských škôl pripravili prezentáciu o závislostiach na sociálnych sieťach, vystúpili s piesňou o nebezpečenstvách marihuany, ktorej slová zložili s ďalšími spolužiakmi a v spoločných diskusiách pri okrúhlych stoloch vytvorili "desatoro" proti drogám a alkoholu. Počas týždňa naše žiačky zasadli do lavíc školy Özel Antalya Akant Ortaokulu, zúčastnili sa školského ceremoniálu pri príležitosti 84. výročia úmrtia prvého tureckého prezidenta Mustafu Kemala Atatürka a navštívili starostku mestskej časti Muratpaşa. V rámci poznávania krajiny účastníci navštívili staré mesto Kaleiçi, Hadriánovu bránu, zrúcaniny antických miest Perge a Side, vychutnali si plavbu plachetnicou po Stredozemnom mori a zabavili sa v parku Orman. 

            Koordinátori projektu počas týždňa pripravovali aktivity na najbližšiu mobilitu v Španielsku, ktorá je naplánovaná na február 2023. Už teraz sa môžte tešiť na dve nové autorské piesne, z ktorej jednu nahráme v štúdiu v Starej Ľubovni a druhú v Španielskej Valencii.

        • Jeseň v škole – výstava jesenných dekorácií
          • Jeseň v škole – výstava jesenných dekorácií

            Jeseň je jedným z najkrajších ročných období, plná farieb a jesenných plodov, ktoré sú dobre využiteľné pri tvorení rôznych dekorácií. Ponúka nám množstvo prírodného materiálu – farebné listy, plody, tekvice… A tak sme sa rozhodli z týchto nazbieraných prírodnín vytvoriť  krásne dekoračné diela. Naaranžované práce žiakov sme vystavili vo vestibule našej školy. Výstava žiarila farbami jesene a zaujala mnohých, ktorí okolo nej každý deň prechádzali. Všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do tejto výstavy a ich rodičom, veľmi pekne ďakujeme.

             

        • Medzinárodný deň stromov
          • Medzinárodný deň stromov

            20. októbra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň stromov. Na jednotlivých predmetoch si žiaci spolu s učiteľmi pripomenuli, aké sú stromy pre nás a našu planétu dôležité. V tomto školskom roku sme sa zamerali na strom, ktorý je výnimočný nielen svojím vzhľadom, využitím, liečivými účinkami, ale taktiež ho mnohí básnici, či skladatelia  zakomponovali do textov svojich básní, či piesní- BREZU. To, že naši žiaci sú kreatívni a veľmi šikovní, dokazujú priložené fotografie. Deň stromov sme oslávili aj výstavou výtvorov našich žiakov z plodov, ktoré nám stromy ponúkajú.

             

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

            História šarkanov je dlhá a siaha takmer tritisíc rokov do minulosti. Vymysleli ich v Ázii. Ľudia v Číne a Japonsku verili, že prostredníctvom šarkanov môžu preniesť svoje želania k bohom. Každoročne koncom októbra jesennú oblohu nad ZŠ Komenského ovládnu šarkany. Pestrofarebné divadlo zažili deti aj tohto roku.

            Súťažilo sa v 3 disciplínach – O najvyššie letiaceho šarkana, O najvytrvalejšieho šarkana a O najkrajšieho šarkana. Víťazi získali pekné ceny, ocenená však bola snaha všetkých súťažiacich. Strávili sme príjemné popoludnie na čerstvom vzduchu a žiaci 3. ročníka si učivo o vzduchu overili aj v praxi (smer a sila vetra). O rok dovidenia!

        • Aj krivé je zdravé...
          • Aj krivé je zdravé...

            18. októbra 2022 sme na našej škole oslávili Svetový deň zdravej výživy. Členovia školského parlamentu v spolupráci so ŠJ pripravili pre svojich spolužiakov ochutnávku šalátov (mrkvový, z hlávkovej kapusty s jablkami) a nátierok (maková, tekvicová, drožďová a talianska). Pitný režim sme dodržiavali vďaka bylinkovému čaju a džúsom FRUXI (od sponzora). Súčasťou podujatia bola aj výstava ovocia a zeleniny.

            Tohto roku sme vystavili ovocie a zeleninu atypických tvarov – s rôznymi zakriveniami, veľkosťami. Chceli sme tým podporiť kampaň, že aj ovocie a zelenina, ktoré svojim tvarom nenapĺňajú estetické požiadavky sú rovnako zdravé i chutné a patria do kuchyne. A tak sme tu mali patizónové a paprikové kvety, zemiakové a cviklové srdcia, petržlenovú chobotnicu, jablkohrušky a iné čudesné tvary.                                                                                                                      
            PS: Vedeli ste, že až 20% poľnohospodárskej výroby sa znehodnotí kvôli tomu, že zelenina a ovocie nespĺňajú estetické požiadavky, ktoré majú supermarkety na ich vzhľad? Všetka táto zelenina skončí v bioplynovej stanici, kompostárni alebo aj na skládke. Je jasné, že je to otázka PLYTVANIA JEDLOM...

        • Milión detí sa modlí ruženec
          • Milión detí sa modlí ruženec

            18. októbra sme sa opäť zapojili do modlitebnej iniciatívy pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi. Spoločnou modlitbou ruženca sme pomohli posilniť jednotu v Cirkvi a medzi národmi. Deti z celého sveta si pripomenuli slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť mier a pokoj. (žiaci 7.A, 1.A, 1.C, 4.A, 4.C, 6.A)

             

        • Boli sme na Dukle
          • Boli sme na Dukle

            Pri príležitosti 78. výročia Karpatsko-duklianskej operácie sa naši deviataci dňa 18.10.2022 zúčastnili na dejepisnej exkurzii na Dukle a vo Svidníku. Cieľom exkurzie bolo uvedomiť si hrdinstvo a obetu ľudí, ktorí v jednej z najťažších horských operácii druhej svetovej vojny bojovali za slobodu nášho národa, ktorá sa nerodila ľahko a priniesla so sebou veľké množstvo obetí. Zvlášť v dnešnej dobe je dôležité pripomínať žiakom, aké hrozné následky majú ideólogie neznášnlivosti a rasizmu.

            Naša exkurzia bola spojená s prehliadkou Vojenského historického múzea vo Svidníku, Pamätníka sovietskej armády vo Svidníku, Pamätníka československého armádneho zboru na Dukle spolu s cintorínom, kde sú pochovaní sovietski a československí vojaci. Na spiatočnej ceste žiaci si prehliadli „údolie smrti“, kde sa odohrala najťažšia tanková bitka v rámci Karpatsko-duklianskej operácie. Veríme, že exkurzia bola veľkým zážitkom pre našich žiakov a stane sa prínosom na hodinách dejepisu v 9.ročníku.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            Tohtoročný Európsky deň jazykov bol pohladením pre myseľ a oči. Tri panely reprezentujúce krajiny, ktorých jazyky sa učíme nám poskytli pestrú paletu tradícií danej krajiny. Anglický panel bol tento rok venovaný kráľovnej Alžbete a jej pamiatke. Tu sme zapojili do aktivít najmä našich deviatakov. Bola to dobrá voľba, lebo výsledkom bol kreatívny, originálny a zaujímavý panel.  So žiakmi sme si v jednotlivých skupinách prešli rôzne aktivity zamerané na danú krajinu.

            Týmto spôsobom sa snažíme žiakom priblížiť jednotlivé cudzie jazyky a poukázať na to, že v dnešnej dobe je štúdium jazykov veľmi dôležité a prospešné. Veď práve jazyky sú kľúčom k poznaniu ostatných národov a vzájomnému porozumeniu. Samozrejme, uvítame prípadné návrhy /postrehy na vylepšenia, aby ten ďalší ročník Európskeho dňa jazykov bol ešte lepší.

        • Biela pastelka - zbierka
          • Biela pastelka - zbierka

            Na našej základnej škole sme v dňoch 22.-23.septebmra 2022 zorganizovali verejnú zbierku Biela pastelka.  Žiaci školy veľmi ochotne prispeli finančnou čiastkou na pomoc nevidiacim a slabozrakým deťom. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli aj keď malou čiastkou pre tých, ktorí nemôžu vidieť svet okolo seba svojimi očami.

            Biela pastelka je verejná zbierka zapísaná Ministerstvom vnútra SR v registri verejných zbierok pod registrovým číslom 000-2022-038830 na všeobecne prospešný účel. Výnos verejnej zbierky bude použitý na projekty, služby pre nevidiacich a slabozrakých, integračné aktivity, kurzy práce s PC, odstraňovanie architektonických bariér a pod.

        • Čo je múzeum
          • Čo je múzeum

            V dňoch 7. a 8. septembra sa naši piataci vydali na cestu spoznávania minulosti našich predkov. Dejepisnú exkurziu sme začali v kaštieli pod Ľubovnianskym hradom, kde pani sprievodkyňa viedla rozhovor so žiakmi na tému Čo je múzeum a akým spôsobom sa pamiatky dostávajú do múzea. Potom naše kroky viedli tam, kde sa dostávajú poškodené zbierkové predmety, do reštaurátorskej dielne.

            Videli sme ako časom poškodené umelecké predmety dostali svoj predošlý, originálny vzhľad. Následne sa naša prehliadka presunula do depozitára, kde sme videli množstvo dobového oblečenia, umeleckých predmetov, archeologických vykopávok. Poslednou našou zástavkou bol skanzen. Interiér horárne v skanzene bol pre nás oázou pokoja a oddychu po vyčerpávajúcom putovaní po poznaní minulosti našich predkov. Žiaci vnímali exkurziu ako veľký zážitok a bola prínosom na získanie nových poznatkov v rámci dejepisného vyučovania.