• Hláskovacia súťaž - SPELLING BEE COMPETITION
          • Hláskovacia súťaž - SPELLING BEE COMPETITION

            Dňa 25. mája 2019 sa v našej škole po prvýkrát konala súťaž v anglickom hláskovaní slov s názvom „Spelling Bee“. Účastníci Speling Bee sa museli do finále prebojovať niekoľkými vyraďovacími kolami, ktoré boli naozaj náročné. Súťaž bola kombináciou znalostí, zábavy, no a hlavne absolútne vynikajúcej koncentrácie.

            Súťaž rozšírila žiakom znalosť slovnej zásoby, čo nepochybne zlepšuje úroveň rozprávania i písomného prejavu. V tejto súťaži si zmerali svoju zručnosť v hláskovaní žiaci 5. a 6. ročníka. Súťažiaci mali 10 slov z rôznych tematických oblastí, ktoré mali správne vyhláskovať.

            Za 5. ročník  sa podarilo na prvé miesto vyhláskovať všetky slová Frankovi Bernátovi (V.C), druhé miesto obsadil Artur Malý (V.C) a na treťom mieste sa umiestnila Tamara Kollárová (V.B). Rýchlosť a presnosť, akou hláskovali, bola výborná a priam plynulá.

            V 6. ročníku boli na stupňoch víťazov len chlapci, a to Ondrej Malachovský (1. miesto, VI.A), Šimon Schurdák (2. miesto, VI.A) a Timotej Duračinský (3. miesto, VI.C).

            Všetci zúčastnení, ktorí absolvovali súťaž, boli odmenení peknými cenami a zaslúžia si pochvalu za bravúrne zvládnutie anglického hláskovania. Najviac nás teší, že počas súťaže sa žiaci povzbudzovali a udržovali si súťažného ducha a dobrú náladu. Všetci sme si užili veľa napätia a prežili sme veľa vzrušujúcich momentov. Veríme, že táto súťaž sa stane našou každoročnou tradíciou a povedie k motivácii neustáleho zlepšovania sa našich žiakov v anglickom hláskovaní – spellingu.

        • IQ olympiáda
          • IQ olympiáda

            V máji tohto roka sa naši žiaci opäť zapojili do IQ olympiády, organizovanou Mensou Slovensko. V Kategórii B (druhý stupeň ZŠ) sa do súťaže zapojilo 11 309 riešiteľov, z toho v našom kraji 920. Medzi 75% najlepších riešiteľov školského kola patria: vysledky_IQ_2019.pdf . Víťazom školského kola sa stal každý žiak, ktorý riešením  25 úloh počas 30 minút rozvíjal svoje logické myslenie, inteligenciu a kreativitu.

            Blahoželáme všetkým k úspechu a držíme palce do ďalších kôl tejto súťaže. PaedDr. Srnková Petra

             

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

            Už po dvadsiaty deviatykrát sa 3. Mája 2019 v Centre voľného času v SL  konalo okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska, ktorá je oslavou ľudovej piesne a krásnych krojov z rôznych kútov Slovenska. Tejto postupovej súťaže, ktorej garantom je Peter Dvorský sa zúčastnili aj 3 žiačky našej školy.

            Sofia Gontkovičová z V.A si vyspievala 2. miesto, Veronika Kanciánová z III.A a Laura Konkoľová zo VII.A sa umiestnili vo svojich kategóriách na 3. mieste. Dievčatám blahoželáme a prajeme, nech aj ďalej spevom tešia svoje okolie.

        • Hviezdoslavov Kubín – krajské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín – krajské kolo

            Prvý májový štvrtok bol pre nášho milého žiaka Tea Svitanu z 3.C triedy mimoriadne úspešný. V silnej konkurencii krajskej literárnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v Prešove v kategórii poézie zvíťazil a 1. miestom si vybojoval vstupenku na celoslovenské kolo tejto prestížnej súťaže. Teovi srdečne blahoželáme a ďakujeme.

             

        • Dúha – celoslovenská literárna súťaž
          • Dúha – celoslovenská literárna súťaž

            3. máj 2019 patrí k úspešným dňom našej základnej školy.  3  naši žiaci boli pozvaní prevziať si ocenenia za svoje literárne práce  na slávnostnom vyhodnotení celoslovenskej literárnej súťaže Dúha, ktorej hlavným organizátorom je Ministerstvo školstva Slovenskej republiky. V silnej konkurencii žiačka Lucia Tomková  zo VII.C  v kategórii poézie obsadila 2. miesto a Stanislav Chovanec  zo VII.B v kategórii prózy obsadil 3. miesto.

            Daniela Olejníková zo VII.C získala cenu Ľubovnianskeho osvetového strediska. Ďalšou našou ocenenou žiačkou v tejto významnej literárnej súťaži bola Tina Strenková  z V.C, ktorá získala čestné uznanie za svoju literárnu prácu .  Všetci ocenení autori  majú svoje literárne texty uverejnené aj v zborníčku Dúhy. Srdečne im blahoželáme.

        • Deň Zeme - Sokoliari
          • Deň Zeme - Sokoliari

            S triedou sme išli do ekoučebne. Najprv nám ukázali kožu z líšky a potom z kuny. Bola tam jedna teta a deti, ktoré mali sokolov a sovu.Ukazovali nám aj parohy. Potom nám ukázali sovu, ktorú sme mohli pohladkať.Ukázali nám aj sokolov ale tých sme hladkať nemohli. Jeden sokol bol z Mexika a bol veľmi malý. /Marko Jacko, 4.D/

            .... páčila sa mi krásna, bielo – karamelová sova. Mala hebké pierka ako zamat,  čierno sa lesknúce oči a drobný zobáčik. Pekné boli aj sokoly. Mali pekné sfarbenie. Páčila sa mi koža líšky a kuny. Na rozdiel od líšky mala kuna krátku srsť, menší ňufák a malé labky. Boli tam aj parohy jeleňa a daniela. Dozvedela som sa, že časť danielovho parožia sa volá lopata. Smiešne bolo, ako sovička urobila na zemi kôpku trusu. Teta nám rozprávala o vtáčom krmive, mláďatách a živote. Ukázala nám aj zmenšeninu poľovníckeho posedu. Bol pekný. Dozvedela som sa veľa potrebných informácií a bolo to super! /Tianna N. Veverková, 4.D/ 

            ..... teta nám rozprávala aj o jeleňoch a ukázala nám parohy daniela a jeleňa. Vtákov držali na rukavici. Bola tam aj kožušina lasice. Vtákov držali deti z druhého stupňa. Dozvedela som sa informácie o vtákoch ktoré som nevedela. /Klára Cvancigerová, 4.D/

            Veľmi sa mi páčila prednáška o všelijakých zvieratkách, ktoré žijú v lese. Zo všetkých vtáčikov, ktoré tam boli, sa mi najviac páčila sova. Mala veľmi jemné perie. Hladkali sme srsť líšky a potom sme ju porovnávali so srsťou lasice. Líška mala huňatú srsť,  lasica krátku a tenkú. Ešte sa mi páčil kvíz. Mali sme hovoriť, či má dané zviera srsť alebo perie. Celá prednáška sa mi veľmi páčila.  /Natália Matoľáková, 4.D/

            .... rozprávali sme sa tam o zvieratách a nakoniec o vtákoch. O zvieratách som sa dozvedela aj veľa nových vecí a zaujímavostí. Mali tam aj dokonca srsť líšky a lasice. A mohli sme si aj zatrúbiť na vábidlo na jelene. A potom sme si mohli pozrieť aj vtáky. Dokonca sovu Harry aj pohladkať. Ostatné vtáky radšej nie, lebo vraj by nám mohli ublížiť. Deti ich mali na rukaviciach. Najviac sa mi páčila sova Harry, mala veľmi hladké a príjemné perie. Škoda, že tie sokoly nelietali, bolo by to zaujímavejšie. Ale tá pani Veronika toho dosť vedela a porozprávala nám veľa zaujímavých vecí. Bolo to fajn a páčilo sa mi to.  /TEREZKA ŠIDLOVSKÁ, 4.D/

            .... boli tam dravé vtáky..... potom  som mala veľký sen, v ktorom som snívala dlho, že som videla sovu. Tá sova bola krásna. Mala som veľmi dobrý pocit keď som ju hladkala. Páčilo sa mi správanie tých detí aj pani ktorá všetko rozprávala.  Nemala som dobrý pocit pri tom keď sme hladkali líšku. Páčili sa mi parohy srnca. Bolo dobré, keď tam na konci ten chlapec napodobnil zvuk srnca alebo jeleňa. Bola som rada že som sa tohto krásneho  predstavenia zúčastnila, lebo som sa aj niečo nové dozvedela. Nepáčilo sa mi správanie niektorých detí, ktoré namiesto počúvania vystrájali. A ešte ma zaujala aj bobria palička. Nebola to len taká obyčajná palička, ale bola to bobria palička, s ktorou si bobry stávajú hrádzu. Bolo by to lepšie keby tam dali aj orla. /Megy Compľová, 4.D/

        • Deň Zeme v ŠKD
          • Deň Zeme v ŠKD

            Planéta Zem má svoj sviatok. Deň Zeme v ŠKD sme si s deťmi  ozvláštnili kreslením na asfalt v našej školskej EKOučebni. Cieľ tejto aktivity bol jasný: pripomenúť si, aká dôležitá je ochrana našej planéty, aby sme na nej mohli žiť spokojne a zdravo! Deti si originálne predstavujú našu Zem, majú svoje videnie a fantáziu. Ak si pozriete fotografie, budú sa Vám ich pohľady na túto tému isto páčiť! 

            My sa tešíme z ich záujmu, množstva vedomostí a energie, ktorú možno na dielkach zbadáte. Želáme našej ZEMI veľa múdrych, rozvážnych a citlivých dvojnohých tvorov!