• Medzníky 2. svetovej vojny
          • Medzníky 2. svetovej vojny

            Dňa 18.4.2024 sa konal v CVČ 10. ročník vedomostnej súťaže Medzníky 2. svetovej vojny. Tematika bola zameraná na dejiny tohto svetového konfliktu, SNP a udalosti nášho regiónu. Trojčlenné družstvo žiakov našej školy si v tejto okresnej súťaži vybojovalo krásne tretie miesto. Srdečne blahoželáme Michalovi Semančíkovi (9.A), Radoslavovi Mruzovi a Miroslavovi Olejárovi (obidvaja 9.C).

             

        • Deň Zeme v ŠKD
          • Deň Zeme v ŠKD

            Pri príležitosti Dňa Zeme sme si s deťmi v ŠKD pripomenuli aký vzácny dar nám dáva naša Zem. Všade okolo nás rastie mnoho druhov byliniek a často sú aj veľmi liečivé. Z niektorých liečivých rastlín sme pripravili chutný čajík a ponúkli na ochutnanie všetkým deťom z ŠKD. Z niektorých liečivých rastlín sme pripravili chutný čajík a ponúkli na ochutnanie všetkým deťom z ŠKD.

             

        • Greenfluenceri a energia
          • Greenfluenceri a energia

            Naša škola sa tento rok zapojila do projektu Greenfluenceri a energia, ktorý organizuje nezisková organizácia Ekofond SPP. Vrámci tohto projektu sme absolvovali viaceré vzdelávacie workshopy na témy Projektové riadenie, Energia, Životné prostredie a Sociálne siete. Spolu so žiakmi sme pripravili rôzne aktivity týkajúce sa znižovania uhlíkovej stopy.

            Žiaci zisťovali, čo je to uhlíková stopa a ako vplýva náš životný štýl na planétu. Venovali sme sa energiám a odpadom, hľadali sme tipy na znižovanie uhlíkovej stopy v domácnosti a vyrobili leták do domácností, učili sme sa triediť odpad a šetriť energiu. Mladších žiakov sme rovesníckym vzdelávaním vtiahli do problematiky uhlíkovej stopy cez rôzne aktivity a hry. Takéto praktické vyučovanie bolo zaujímavé a zábavné pre všetkých.

        • Volos dobrodružstvo: EKO-učenie v Grécku!
          • Volos dobrodružstvo: EKO-učenie v Grécku!

            Vybraní žiaci ôsmeho a deviateho ročníka z našej školy sa zúčastnili nezabudnuteľnej študentskej mobility do mesta Volos v Grécku od 13. do 20. apríla 2024. Táto mobilita bola realizovaná pod záštitou programu Erasmus+ a zamerala sa na environmentálne povedomie a aktivitu, čo je súčasťou našej akreditácie “Greener school”

            Program hostili grécki študenti a okrem úchvatných výletov do dedinky Makrinitsa, a Meteoru, nádherne jedinečné miesto, študenti aktívne prispeli k ochrane životného prostredia. Čistili pláž, prezentovali ekologické problémy oblasti a premenili recyklovateľné materiály na športové potreby, ktoré neskôr využili pri spoločných športových aktivitách.

            Súčasťou programu bola aj návšteva malebnej dedinky Milies, ktorá je známa svojou tradičnou architektúrou a krásnou prírodou. Študenti sa tu dozvedeli o histórii a kultúre regiónu a mali možnosť vychutnať si prechádzky v malebných uličkách a ochutnať miestne špeciality.

            Tento výlet do Volos nebol len o zábave a spoznávaní krás Grécka, ale aj o zodpovednom prístupe k životnému prostrediu a budovaní medzinárodných priateľstiev. Erasmus+ opäť ukázal svoju silu v spájaní mladých ľudí a podpore udržateľného rozvoja.

        • Veľkonočný šachový turnaj
          • Veľkonočný šachový turnaj

            Vo štvrtok 04.04.2024 sa na našej škole uskutočnil  VEĽKONOČNÝ ŠACHOVÝ TURNAJ. Zúčastnilo sa ho 22 žiakov I. a II. stupňa. Po prezentácii súťažiacich sa začalo súťažiť. Absolútne ticho prerušované len občasným klopkaním drevených figúrok bolo priam hypnotizujúce a bolo zážitkom sledovať súboje napínavé až do konca.

            Víťazom kategórie žiakov I. stupňa sa stal Pavlík Samuel zo 4.B, druhé miesto obsadil Bujňák Tomáš z 3.C a tretie Vyšovský Patrik zo 4.B.  Víťazom kategórie žiakov II. stupňa sa stal Dopiriak Tomáš zo 7.B, druhé miesto obsadil Turek Lukáš z 8.A a tretie  Handzel Marcel z 9.C .

            Šach je úžasná hra, ktorá dáva možnosť vyniknúť nielen logickému mysleniu, ale ukazuje aj silu trpezlivosti, nezlomnosti, odvahy bojovať do konca a hľadať riešenia aj tam, kde bežné postupy zlyhali. A to ukázali všetci naši zúčastnení, za čo im patrí obdiv.

        • Meteorologická exkurzia
          • Meteorologická exkurzia

            Dňa 25.3.2024 pri príležitosti SVETOVÉHO DŇA METEOROLÓGIE sa  žiaci 7.B, 7.C a výber žiakov 9. ročníka zúčastnili spolu s  Mgr. J. Macurom,  Mgr. Michaelou Majdákovou a  PaedDr. Luciou Gerthoferovou exkurzie, ktorá sa konala v Digitálnej galérii v Tatrách – Poliankovo Tatranská Polianka  a  v aerologickej a meteorologickej stanici v Gánovciach pri Poprade, ktorá je špecializovaným pracoviskom Slovenského hydrometeorologického ústavu.

            Gánovce sú jediným miestom na Slovensku, kde sa robia pravidelné rádiosondážne merania vo vyšších vrstvách atmosféry. Pomocou meteorologických rádiosond, voľne nesených balónmi, sa meria atmosférický tlak, teplota, vlhkosť, smer a rýchlosť výškového vetra až do výšok okolo 33 km.

            Aké bude počasie, čo všetko má vplyv na tvorbu počasia a jeho zmeny a odkiaľ to meteorológovia vedia? Na tieto a ďalšie iné otázky nám ochotne odpovedali meteorológovia jednotlivých pracovísk.

            Predpoveď počasia je pre nás dôležitá informácia. O tom, čo všetko má vplyv na tvorbu počasia a jeho zmeny sa žiaci učili na hodinách fyziky. Svoje teoretické vedomosti si počas exkurzie mohli overiť priamo v teréne. V meteorologickej záhradke spoznávali prístroje, ktoré predtým videli len na fotografiách. Z prehliadky si priniesli domov nové vedomosti, ktoré môžu využiť nielen na hodinách fyziky, ale aj v každodennom živote.