• Mobilita v gréckom meste Korfu
          • Mobilita v gréckom meste Korfu

            Ďalšou mobilitou v projekte, ktorá sa uskutočnila v gréckom meste Korfu v dňoch 8.4.2019 – 12.4.2019 sa opäť naplnil zámer tohto projektu – vidieť, čo najviac možností výberu pre ďalšie povolanie, spolupráca žiakov napriek rozdielnosti mentality jednotlivých krajín a komunikácia v angličtine nielen medzi žiakmi, ale aj medzi ostatnými zúčastnenými. Viac informácii nájdete v časti Remeslo má zlaté dno.

             

        • Škola v prírode 4.B a 4.C
          • Škola v prírode 4.B a 4.C

            V posledný marcový týždeň sa žiaci 4.B a 4.C triedy zúčastnili Školy v prírode. Tatry sa im stali domovom. Mamami, učiteľkami aj kamarátkami im boli pani učiteľky. Bol to týždeň plný nielen hier, pesničiek, turistiky, pohybu na čerstvom vzduchu, ale aj zážitkov a dobrej nálady. Pešia túra na Popradské pleso, Hrebienok, či výstup k Belianskej jaskyni alebo na Chodník korunami stromov bola pre mnohých poriadna výzva.

            874 schodov pod zemou, 35 turistických kilometrov a 32 m nad zemou v Bachledke sme vyplávali v bazénoch a wellnesse. Aj vedomosti sme si doplnili a to návštevou múzea TANAP. To všetko sme zvládli bez zranení, bez plaču, bez hundrania a hlavne úplne samostatne. Škola v prírode je pre dieťa akýmsi bobríkom odvahy. Odrazu je ponechané v mnohých veciach na seba, na svoju zodpovednosť a našich štvrtákov treba pochváliť, že tento týždeň zvládli na jednotku. Vďaka rodičom za podporu a prejavenú dôveru, pani učiteľky Vančová, Kandráčová, Murcková.

        • Veľkonočná tvorivá dielňa
          • Veľkonočná tvorivá dielňa

            Batikovanie, olepovanie slamennými kúskami, farebnými stužkami, drôtikovanie, samolepky, olepovanie trblietkami a stružlinami....to je niekoľko námetov techník, ktoré použili pri výrobe kraslíc starí rodičia našich žiakov, rodičia a aj samotní žiaci. Všetci sa stretli na Veľkonočnej tvorivej dielni a ukázali nám, ako dokážu "čarovať".

            Vzájomne sa obohatiť svojim talentom, chuťou niečo pekné ukázať a dokázať dnes už vôbec nieje bežné. No v našej škole sme to dokázali. V jedno popoludnie sme zborovňu zaplnili farbami a vôňami, vajíčkami, uplietli korbáče, vytvorili dekorácie. Všetci návštevníci školy a jej žiaci mali jedinečnú možnosť si ich pozrieť na výstavke, kam všetka nádhera putovala. Želáme slnečné sviatky!

        • Anglické vydavateľstvo USBORNE priamo v našej škole
          • Anglické vydavateľstvo USBORNE priamo v našej škole

            Dňa 17. apríla 2019 sa na našej škole uskutoční predajná výstava jedného z najznámejších britských vydavateľstiev USBORNE  so svojimi jedinečnými knižkami priamo z Anglicka. Žiaci si budú môcť vybrať z množstva krásnych a inovatívnych kníh v angličtine, ktoré podnietia ich záujem o výuku anglického jazyka primerane ich veku a záľubám.

            Ceny kníh sa pohybujú od 8€ do 13,50€. Žiaci si budú mocť knihy zakúpiť priamo na mieste, alebo cez tzv. "wish list", vďaka ktorému si vybrané knihy budú môcť doobjednať po konzultácii s rodičmi. 

            Knižnú ponuku vydavateľstva si môžte pozrieť na týchto stránkach:

            USBORNE: https://usborne.com/browse-books/

            FACEBOOK: https://www.facebook.com/magicalbooksforchildren/

        • Jarné upratovanie okolia školy
          • Jarné upratovanie okolia školy

            Viete, aké je to príjemné prechádzať sa po čistom trávniku, relaxovať pohľadom na prvé steblá trávy, sadnúť na lavičku, pod ktorou nekvitnú odpadky, však? My, žiaci našej školy a naši učitelia, sme urobili všetko pre to, aby sa to udialo čo najskôr. Hrabali sme, odnášali bioodpad do kontajnerov, zametali sekréty od psov, zbierali komunálny odpad, ktorý nám nevedno kto občas nahádže do kríkov v našej EKOučebni, v našom areáli.

            V rámci žiackych možností sme urobili veľa a veríme, že si to my všetci uvedomujeme a zdieľame - teda pokračujeme a vážime si vlastné úsilie!  Za všetkých, čo pracovali na sto percent, dostávame velikánske poďakovanie! Od koho, čo myslíte? 

        • Dejepisná exkurzia do Osvienčima
          • Dejepisná exkurzia do Osvienčima

            5. apríl bol dlho očakávaný deň, kedy sme sa vydali na dlhú cestu do Osvienčimu. Na mieste bývalého koncentračného tábora žiaci 9. ročníka prešli bránou Auschwitzu aj Birkenau. Objekty koncentračného tábora Auschwitz a Birkenau sú pamätníkom pripomínajúcim celému svetu zvrátenosť nacistického režimu a utrpenie miliónov nacistami prenasledovaných ľudí po celej Európe.

            Kopy detských topánočiek, ľudských vlasov sú spomienkou na tisíce a tisíce obetí. Každého z nás zomkla obrovská ľútosť a určite sa nám v mysliach vynorila otázka, ako toľkú hrôzu mohol niekto dopustiť. Osvienčim je právom považovaný za cintorín národov. So záujmom sme si prezreli expozície múzea a snažili sa vcítiť do nezávideniahodnej situácie väzňov v tomto tábore počas druhej svetovej vojny. Zaujímavé a veľmi emotívne rozprávanie našich sprievodkýň zanechalo u nás hlboký dojem.

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

            "Ty už nie si vôbec malá, práve si sa zapísala. Si na našom zozname, v septembri Ťa čakáme!"

            Tak túto básničku si mohli vypočuť deti od svojich rodičov, keď si z rúk pani učiteľky prebrali čestnú medailu. Tá je symbolom toho, že po vykonanom zápise a pochvale v podobe pamätného listu boli prijaté do školy!

            Ich povinnosťou bude medailu si uschovať a dôjsť v septembri po prvý krát s ňou do školy ako riadni prváci! Tešíme sa na všetkých, čo k nám počas dní zápisu prišli, vykonali ho a už patria k nám - do našej velikánskej školskej rodiny!

             

        • Šaliansky Maťko 2019 – celoslovenské kolo
          • Šaliansky Maťko 2019 – celoslovenské kolo

            Dňa 29. 3. 2019 sa  v kolíske prestížnej recitačnej súťaže Šaliansky Maťko v meste Šaľa uskutočnil už jej 26. ročník. Prešovský samosprávny kraj, okres Stará Ľubovňa aj našu školu na nej reprezentovala naša úspešná recitátorka, Monika Tomusová zo VII.B, víťazka krajského kola. Vystúpenie na tejto významnej súťaži bol pre ňu recitátorským sviatkom, ale znamenalo aj veľkú zodpovednosť.

            Od poroty obdržala pochvalu za svoj prednes, výber textu aj za kostýmovanie. Prívlastok „čarovná“ od členky poroty  bol pre ňu krásnym ocenením. Veľkým zážitkom bolo pre ňu aj stretnutie s bývalým prezidentom Slovenskej republiky pánom Ivanom Gašparovičom, ktorý účastníkov súťaže poctil svojou prítomnosťou. Monika Tomusová  sa účasťou na celoslovenskom Šalianskom Maťkovi zaradila medzi ôsmich najlepších recitátorov  Slovenska vo svojej kategórii. Poďakovanie za jej prípravu sa od organizátorov dostalo aj pani učiteľke PhDr. L. Hricíkovej.

        • Okresné kolo Pytagoriády
          • Okresné kolo Pytagoriády

            V dňoch 26. – 27. marca  sa konalo okresné kolo obľúbenej matematickej súťaže – PYTAGORIÁDY. Našu školu reprezentovalo v šiestich kategóriách 35 žiakov, ktorí postúpili zo školského kola. V kategórii P3 získal 1. miesto Matej Chovanec (3.C), v kategórii P5 skončila na 3. mieste Vivien Krulčíková (5.A), v kategórii  P8 získala 3. miesto Daniela Koterbová (8.B).

            Titulom ÚSPEŠNÝ RIEŠITEĽ (za minimálne 10 správnych príkladov z 15) boli ocenení títo žiaci:

            Kategória P3 : L. Hajnalová, M. Hnatová, M. Fába, P. Timočko, A. Uhlárová (všetci z 3.A), F. Kovalčík (3.B), T. Svitana (3.C)

            Kategória P4 : T. Šidlovská, T. Veverková, N. Matoľáková (všetci zo 4.D), L. Mindek, M.Vantroba, M.Semančík (všetci zo  4.A)

            Kategória P5 : P. Pluta, A. Pečarková, V.Šestáková (všetci z 5.A), M. Hriňa (5.C)

            Kategória P7 : P. Vančová (7.B)

            Kategória P8 : L. Jančišinová (8.B)

            Všetkým oceneným srdečne blahoželáme.