• Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

            Lyžiarsky výcvik sa tento rok uskutočnil v týždni od 22.1 – 26.1.2024. Päť dňový  výcvik s pobytom v srdci Belianskych Tatier v Ždiari.  Kurzu sa zúčastnilo 47 žiakov siedmeho ročníka , traja učitelia, externý inštruktor lyžovania a zdravotník. Žiaci boli rozdelení do  4 skupín podľa úrovne lyžovania. 15 nelyžiarov zvládlo základy lyžiarskej techniky (jazda v pluhu, odvraty, prívraty, brzdenie, jazda na vleku).

            Lyžiari sa zdokonalili v technike zjazdového lyžovania- carvingu.  Nechýbal tradičný lyžiarsky slalomový pretek. Žiaci sa na svahu správali disciplinovane a rešpektovali pokyny vedúcich družstiev. Program lyžiarskeho výcviku bol obohatený o wellness, prednášku s pracovníkom HZS a spoločné večerné posedenia. Po zdravotnej stránke nedošlo na svahu a mimo neho k žiadnym zraneniam či úrazom. Lyžiarsky výcvik  celkovo hodnotíme pozitívne a tešíme sa, že žiaci si odnášajú krásne spoločné športové zážitky.

        • Zážitkové učenie – súdne pojednávanie
          • Zážitkové učenie – súdne pojednávanie

            O tom, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť sa presvedčili žiaci 8.A triedy. V rámci občianskej náuky sme sa zúčastnili verejného súdneho pojednávania na Okresnom súde v Starej Ľubovni. Samosudca pojednával vo veci trestného práva – jazda pod vplyvom alkoholu a omamných a psychotropných látok. Žiaci mali zároveň možnosť oboznámiť sa s prácou sudcu, obhajcu a prokurátora.

            Zistili sme, prečo sú taláre farebne rozlíšené i to, že farbou spravodlivosti je fialová. Pre žiakov bolo zaujímavé poznanie, že spravodlivosť a právo sú dôležitou súčasťou každodenného života v spoločnosti. Okrem zážitkového učenia bola návšteva súdu zároveň aj výchovno preventívnou aktivitou sociálneho pedagóga na predchádzanie  sociálno-patologických javov.