• Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

            Šarkany vždy zohrávali dôležitú úlohu. V minulosti pomáhali pri signalizácii, meraní vzdialeností. Vedcom podávali predĺženú ruku pri skúmaní atmosféry. Dnes je ich úlohou zabávať. A aj takýto cieľ mala naša októbrová Šarkaniáda. Deti s radosťou púšťali šarkany v blízkom okolí školy. Pobytom vonku na čerstvom vzduchu sa vyšantili  a pobavili do sýtosti, čím prispeli k upevňovaniu svojho zdravia a imunity. Žiaci 3. a 4. ročníka si overovali učivo o vzduchu (smer a sila vetra).

            Touto cestou sa chceme poďakovať rodičom, že zabezpečili deťom šarkany, čím pripravili všetkým zúčastneným veľa zábavy a dobrej nálady. A čo bolo najdôležitejšie, že nám fúkal ten správny vietor...

        • Medzinárodný deň stromov
          • Medzinárodný deň stromov

            Stromy sú pľúcami našej planéty Zem a závisí od nich náš život. Naši žiaci si tento významný deň pripomenuli spolu s pani učiteľkami a vychovávateľkami. Pozorovali a spoznávali stromy buď priamo v prírode, alebo pri tvorivej práci z plodov a listov, ktoré nám stromy ponúkajú. Žiaci vytvorili krásne listové leporelá, postavičky z gaštanov, húsenice z listov, či namaľovali pekné obrázky. Strom si žiaci vybrali aj ako centálny symbol loga v rámci projektu Erasmus+.

             

        • Deň bez áut
          • Deň bez áut

            Cieľom kampane Európskeho týždňa mobility je zvyšovať povedomie o udržateľnej mestskej mobilite a podporiť zmenu správania verejnosti v prospech aktívnych foriem dopravy, čím sa zníži potreba obyvateľov využívať na presuny v sídlach autá.  Vyvrcholením tejto kampane je Deň bez áut. Aj my sme sa do tejto výzvy Európskej komisie zapojili. V tento deň prebehol na škole monitoring.

            Ukázali sme, že nám na kvalite ovzdušia, ktoré dýchame a stave našej planéty záleží. Až 71% žiakov a zamestnancov školy v tento deň využilo na príchod do školy iný spôsob dopravy ako auto. Vyhodnotili sme aj najekologickejšie triedy. Na 1. stupni sa ňou stala III.B trieda, kde až 95% žiakov neprišlo autom a na 2. stupni to bola VI.B trieda s 96%. Obe triedy boli ocenené diplomom a sladkou odmenou. Všetkým ďakujeme a veríme, že aj naďalej budeme svojím konaním zodpovední a aj takýmto spôsobom znižovať svoju ekologickú stopu.  

        • Mobilita žiakov v Španielsku
          • Mobilita žiakov v Španielsku

            Úspešná akreditácia programu Erasmus+ našej školy v oblasti ekológia sa odrazila aj vo veľmi príjemnej mobilite žiakov v meste Valencia, Španielsko, ktorá niesla názov “Endangered biodiversity”/ Ohrozená biodiverzita. Vybraní žiaci 8. a 9. ročníka strávili sedem slnečných dní v 3. najväčšom meste Španielska. Celý článok

             

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

            17.októbra bola školská jedáleň opäť plná detí. Na Dni zdravej výživy, ktorý organizovala Žiacka školská rada,  nechýbala ochutnávka šalátov – mrkvový s kokosom a kapustový s mrkvou. Žiaci si pochutili na piatich druhoch nátierok – čokoládová, syrová, tvarohová, hrášková a rybacia. Ďakujeme našim šikovným kuchárkam za spoluprácu.

             

        • Misie v školách
          • Misie v školách

            V pondelok, 24.10. 2023, sme privítali v našej škole evanjelizačný tím otcov redemptoristov a laikov. Pripravili si pre nás zaujímavé scénky, videá a piesne, ktorými nám pripomenuli, aké krásne je, keď ľudia žijú v pokoji, keď prijímajú druhého takého, aký je, keď si navzájom odpúšťajú a dajú druhú šancu. Svojím osobným svedectvom nám otcovia a mládežníci povedali o svojich trápeniach v živote a o tom, ako im Boh pomáha. Oslovení radostnou zvesťou evanjelia sme odchádzali do svojich tried a domovov.

             

        • Erasmus Days 2023
          • Erasmus Days 2023

            Na začiatku októbra 2023 sme na našej škole oslávili Dni Erasmu, ktoré sú súčasťou medzinárodnej kampane na podporu programu Erasmus+. Erasmus je významný program EÚ, ktorý umožňuje študentom a učiteľom cestovať a študovať v zahraničí. Tieto dni slúžia na oslavu úspechov programu a zdieľanie skúseností. Celý článok

             

        • Divadelné predstavenie v Spišskom divadle
          • Divadelné predstavenie v Spišskom divadle

            Dňa 12. 10. 2023 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia s názvom Rozprávky z krivého zrkadla v Spišskej Novej Vsi. Prostredníctvom nafúkaného cisára, škaredého káčatka a odvážneho vojaka sme sa preniesli do zázračného rozprávkového sveta. Tieto príbehy poukazovali na to, že inakosť netreba odsudzovať a že dobro zvíťazí nad zlom.

            Moderné spracovanie týchto tradičných rozprávok dopĺňali veselé pesničky, tance a pútavé kostýmy. Žiaci odchádzali z predstavenia s pekným kultúrnym zážitkom.

        • Európsky deň jazykov 2023
          • Európsky deň jazykov 2023

            26. september – Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, sme sa rozhodli využiť tému “ekológia - zelenšia škola” a pripraviť tri informačné panely v jazykoch, ktoré sa vyučujú na škole - nemecký, anglický a ruský. Tým, že naša škola
            bola úspešná v získaní akreditácie Erasmus+ na obdobie štyroch rokov, konkrétne v tejto téme, tak sa snažíme a budeme snažiť využívať túto tému intenzívne pri projektoch i aktivitách počas hodín cudzích jazykov.