• Súťaž o najkrajšiu tekvicu
          • Súťaž o najkrajšiu tekvicu

            Aj keď sviatok Halloween je udomácnený skôr v západných krajinách, u nás sa tekvice vyrezávali dávno predtým ako sem prenikli vplyvy západného sveta. Vyrezávanie tekvíc sa stalo obľúbenou aktivitou i našich detí, na ktorú sa tešia každý rok. Aj tento školský rok sa súťažilo. Hlavné ceny získali až traja súťažiaci a to Natália Pjatáková za bezhlavého snehuliaka, Teo Svitana za svoju originálnu tekvicu - zajaca a  Kristián Barlík  za mačaciu tekvicu.

            Do súťaže o najkrajšiu Halloweensku tekvicu sa zapojilo 37 detí. Ak hľadáte teda inšpiráciu, ako nápadito vyrezať tekvice, ponúkame vám niekoľko tipov v nasledujúcej galérii.

        • Intenzívny konverzačný anglický jazykový kurz
          • Intenzívny konverzačný anglický jazykový kurz

            15. – 19. 10. 2018 sa žiaci našej školy zúčastnili konverzačného kurzu angličtiny, ktorý sme usporiadali spoločne s agentúrou Talk Talk. Táto spoločnosť so sídlom v Bratislave sa špecializuje na konverzačné kurzy vysokej kvality pod vedením skúsených kvalifikovaných odborníkov. Najväčšou výhodou je, že vyučujucí sú „rodení hovoriaci“ a prídu priamo do školy, kde sa študentom venujú 6 alebo 3 hodiny denne.

            Do kurzu se prihlásilo viac než 50 žiakov. Všetci žiaci boli z netradičnej výučby nadšení a využívali možnosť konverzácie s lektormi aj počas prestávok, aby si tak v praxi vyskúšali a preverili svoje jazykové schopnosti.

            Samotní lektori Emma a Matthew z Veľkej Británie a Rebecca z USA hodnotili celý priebeh kurzu ako veľmi úspešný a s úrovňou angličtiny našich žiakov boli nadmieru spokojní. Lektori sa deťom venovali svojou profesionálnou prácou  podľa ich veku a záujmu. Žiaci si kreslili a opisovali budovy v meste, hrali sa rôzne hry, aktivity, kde si hravou formou zdokonaľovali jazykové schopnosti, učili sa nové slovíčka a venovali sa aj správnej gramatike či výslovnosti. 

            Na záver žiaci dostali certifikáty o úspešnom absolvovaní kurzu a už teraz sa tešia na budúci školský rok, kde si kurz Talk Talk budú môcť znovu zopakovať.

        • V znamení dúhy...
          • V znamení dúhy...

            Školský parlament v spolupráci so ŠJ zorganizoval dňa 19. októbra Deň zdravej výživy. V tomto školskom roku sa podujatie nieslo "V znamení dúhy...". Žiaci i učitelia mali možnosť ochutnať 3 druhy zdravých ovocno-zeleninových šalátov, nátierok, prezrieť si rôzne druhy ovocia a  zeleniny, usporiadané podľa farieb dúhy, vidieť ukážku sušenia ovocia i vypočuť si rozhlasovú reláciu o zdravej výžive.

            Farba ovocia a zeleniny naznačuje aké vitamíny obsahujú a na čo sú  prospešné.

            FAREBNÝ MANUÁL PRE OVOCIE A ZELENINU

            • červená a oranžová – pôsobí na emócie a imunitu, obsahuje vitamín C, E, provitamín A, železo
            • žltá – zdroj energie, obsahuje vitamíny skupiny B, kvalitné proteíny
            • zelená – osviežuje, čistí organizmus, obsahuje vitamín C, B, železo, meď, kobalt, horčík, draslík, vápnik
            • modrá a fialová – chráni a predchádza rakovine, obsahuje vitamíny C, B, minerály
            • biela – prírodné antibiotikum, obsahuje vitamín C, železo

            Otázka na záver: Koľko farieb má dúha?

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

            Každoročne začiatkom októbra jesennú oblohu nad ZŠ Komenského ovládnu šarkany. Pestrofarebné divadlo zažili deti dňa 10. októbra 2018. Súťaž pre žiakov 1. stupňa v púšťaní šarkanov – Šarkaniáda má z roka na rok viac súťažiacich.  Súťažilo sa v 3 disciplínach – O najvyššie letiaceho šarkana, O najvytrvalejšieho šarkana a O najkrajšieho „po domácky“ vyrobeného šarkana.

            Víťazi získali pekné ceny, ocenená však bola snaha všetkých súťažiacich. Strávili sme príjemné popoludnie na čerstvom vzduchu spojené s pohybom. O rok dovidenia.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            Európska únia disponuje skutočným jazykovým bohatstvom, používa sa v nej 24 úradných jazykov a viac ako 60 regionálnych alebo menšinových jazykov. Dňa 26. septembra si každoročne, už od roku 2001, pripomíname Európsky deň jazykov, ktorého cieľom je osláviť jazykovú rozmanitosť v Európe a podporiť jazykové vzdelávanie.

            Znalosť cudzích jazykov uľahčuje život pri cestovaní, otvára nielen nové pracovné príležitosti, ale aj mysle, a tak prispieva k porozumeniu medzi ľuďmi. Niekoľko rokov si už aj my na našej škole pripomíname Európsky deň jazykov. Uvedomujeme si, že učiť sa cudzie jazyky je pre nás všetkých veľmi potrebné. Otvára sa pred nami svet, do ktorého chceme vojsť dobre jazykovo pripravení. Učíme sa angličtinu, nemčinu a ruštinu. Práve týmito jazykmi sa počas oslavy Európskeho dňa jazykov v našej škole netradične prihovárali žiačky VII.C triedy všetkým svojím spolužiakom z druhého stupňa. Dievčatá zaujímavou formou prezentovali všetky tri jazyky v kostýmoch reprezentujúcich jednotllivé krajiny. Vybrali si tému jedlo a stravovanie, ktorú kreatívnym spôsobom predviedli v jednotlivých triedach. Vo vestibule boli pripravené panely s farebnými obrázkami a opisy jedál typických pre danú krajinu. Žiaci, ale aj učitelia ocenili realizáciu Európského dňa jazykov a už teraz sa tešíme na budúci rok.