• Slávik Slovenska 2023
          • Slávik Slovenska 2023

            Dňa 19. mája 2023 sa v PKO Čierny orol v Prešove konalo krajské kolo 31. ročníka celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska. Do krajského kola postúpili víťazi okresného kola Martin Kormaník (9.A) a Štefan Kollár (3.D). Pod vedením Mgr. Silvie Sokolovej a PaedDr. Anny Kaletovej chlapci podali svoj najlepší osobný spevácky výkon v metropole Šariša. A porota ich tiež ocenila.

            Martin Kormaník získal diplom za udržiavanie kultúrnych tradícií a Štefan Kollár získal 3. miesto v krajskom kole súťaže Slávik Slovenska. K úspešnej reprezentácii vyučujúcim a žiakom srdečne blahoželáme.

        • Projekt MESI: Mobilita v Chorvátsku
          • Projekt MESI: Mobilita v Chorvátsku

            Posledná mobilita v projekte  Hudba: Únik od spoločenských problémov (MESI)  sa konala v Chorvátsku. Žiaci a učitelia z partnerských škôl sa tentokrát stretli na severe Balkánu, v dedinke Jagodnjak. Témou tejto mobility bola migrácia a prisťahovalectvo. Účastníci ešte pred príchodom do Chorvátska mali za úlohu preskúmať situáciu a problematiku prisťahovalectva v ich krajine a svoje zistenia následne odprezentovali na spoločnom workshope v hosťujúcej škole. Celý článok

             

        • Recykluj a vyhraj
          • Recykluj a vyhraj

            Tento  školský rok sme sa opäť zapojili do súťaže Recykluj a vyhraj, ktorej vyhlasovateľom je spoločnosť Milk Agro, s.r.o.. Od začiatku školského roka do 28. apríla sme zbierali hliníkové viečka z produktov SABI. V rámci SR sme sa umiestnili na 25. mieste. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 28 115 g, čo predstavuje približne 52 948 kusov viečok. V rámci školy sme vyhodnotili najúspešnejších zberateľov:

            I. stupeň:

            1. miesto: Evička Rychnavská, II.B - 5 060 ks,

            2. miesto:  Ingrid Bolcárová,  III.B - 4 372 ks,

            3. miesto: Tomáš Valkučák, I.C - 2 500 ks.

             

            II. stupeň:

            1. miesto: Dávid Cvanciger, V.C - 4 704 ks,

            2. miesto: Nelka Semančíková, V.C - 1 880 ks,

            3. miesto: Maxim Galík, VIII.B - 1 860 ks.

             

            Oceneným žiakov srdečne blahoželáme a ďakujeme všetkým, ktorí sa do zberu viečok zapojili a aj takto prispeli k ochrane našej planéty.

            A keďže na našej škole nám na ochrane prírody naozaj záleží, rozhodli sme sa, že budeme viečka zbierať naďalej, a to nielen viečka z produktov SABI, ale všetky hliníkové  viečka. Do súťaže zašleme iba SABI viečka, tie spočítané budú žiaci naďalej odovzdávať svojim triednym učiteľkám. Ostatné viečka budú vhadzovať do nádoby na to určenej.

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

            V uplynulých mesiacoch sa uskutočnila biologická olympiáda. Zúčastnili sme sa dvoch kategórií. V kategórií E so zameraním na zoológiu, našu školu v okresnom kole reprezentovali žiaci Lucka Mrázová z 5.A, ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou a Šimon Petrilák z 5.A, ktorý získal 2. miesto a postúpil na krajské kolo v Prešove. V konkurencii starších žiakov druhého stupňa sa umiestnil na krásnom 6. mieste a stal sa úspešným riešiteľom.

            V kategórii D nás reprezentovali žiačky Adriána MačugováTereza Rešetárová zo 7.B triedy. Obidve sa stali úspešnými riešiteľkami. Všetkým zúčastneným blahoželáme!

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

            Za nami je aj tohtoročné okresné kolo chemickej olympiády, do ktorej sme sa zapojili. Súťažiaci museli zvládnuť teoretické úlohy a následne ukázať praktické zručnosti v laboratóriu. Žiačky Viktória Kancianová (9.A) a Adela Koršňáková (9.A) sa stali úspešnými riešiteľkami. Žiačka Ema Gajdošová (9.A) sa umiestnila na 2. mieste, našu školu reprezentovala na krajskom kole v Prešove a stala sa úspešnou riešiteľkou. Dievčatám blahoželáme!

        • Ochrana vtáctva
          • Ochrana vtáctva

            Stretnutie so strážcom z PIENAPU pánom Revickým v našej škole - v EKOUČEBNI bolo pre žiakov 2.ročníka zaujímavé a čarovné. Žiaci si vypočuli rozprávanie o vtákoch v našom okolí, i v okolitých lesoch, o ich prikrmovaní, ochrane. Spoločne objavili v hniezde sýkorky 8 mláďat. Videli prácu ochráncu v priamom prenose, pretože okrúžkoval mláďatá, ktoré sa vyliahli v búdke na strome, v areáli našej školy.

            Určite preto, lebo mnohí žiaci našej školy pomáhajú pri prikrmovaní v zimnom období. Minuli viac ako 150 kg slnečnicových semien. Oplatilo sa. Ak prídete do záhrady či do EKOUČEBNE započúvajte sa do spevu operencov a potešte sa pohľadom na kvety, na zeleň, na vtáctvo, o ktoré sa spoločne s učiteľmi staráme! 

        • Medové raňajky
          • Medové raňajky

            Včelári Jožko, Zdenko a Rudko nás dnes privítali "MEDOVÝMI RAŇAJKAMI". Rožky s maslom, oblátky a med vo vestibule našej školy rozvoniavali tak, že sa žiakom do tried veľmi nechcelo. A že im chutilo, to vidíte na záberoch. K chutným raňajkám tančili včely vo svojom sklenenom úli. Celé dopoludnie sa včelári delili so žiakmi o múdrosť a skúsenosť, úctu k včelstvu, k prírode a trpezlivo prednášali. Zasielame sladké Ďakujeme!

             

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

            Dátum 22. apríl sa spája so Svetovým dňom Zeme. Témou pre rok 2023 je tak ako minulý rok –  Investuj do našej planéty. „Investície do našej planéty sú nevyhnutné pre jej ochranu. Ide tiež o najlepší spôsob ako vydláždiť cestu k prosperujúcej budúcnosti,“ uvádza sa na oficiálnej stránke earthday.org. Možností ako „investovať“ do našej planéty je niekoľko.

            Od zníženia plastového odpadu, cez nákup oblečenia udržateľnej módy až po zapojenie sa do konkrétnych aktivít na oslavu Svetového dňa Zeme. My sme si tento významný deň pripomenuli jarným upratovaním areálu a okolia školy- vyzbierali a separovali sme odpad, staré polámané konáre, pohrabali lístie, pozametali chodníky, vysadili nové kvety, ako aj výzdobou tried a rôznymi aktivitami počas vyučovania alebo po vyučovaní v ŠKD.

        • Financi v lavici
          • Financi v lavici

            V dňoch 19.-20.4.2023 našu školu navštívili lektorky z MF SR v rámci projektu „Financi v lavici“. Počas dvoch dní prednášok a diskusií sa žiaci mali možnosť vzdelávať v oblasti finančnej gramotnosti  na rôzne témy. Mladší žiaci (1.- 6.ročník) sa zamýšľali nad otázkami: Čo znamenajú peniaze? Aká je ich hodnota? Ako s nimi narábať?

            Pre starších žiakov (7.- 9.ročník) boli pripravené 3 hlavné témy:

            Som finančne gramotný? – čo to znamená, plánovanie výdavkov, sporenie alebo míňanie, úlohy z finančnej gramotnosti

            Ja vo svete financií – finančný trh, úvery, NBS, poistenie, príklady z praxe

            Nové trendy a inovácie – fintech, platby, aplikácie, biometria, startup, platobné karty, virtuálne meny

            Mnohí žiaci sa ukázali ako finančne gramotní a všetci určite pochopili to, že finančná gramotnosť sa týka malých aj veľkých, detí aj rodičov, žiakov aj učiteľov.

        • Okresné kolo Matematickej olympiády
          • Okresné kolo Matematickej olympiády

            Svoje matematické sily si s rovesníkmi z okresu zmeralo 26 žiakov našej školy v náročnej súťaži Matematická olympiáda. V kategórii Z7 si 1. miesto vybojovala Marianna Hnatová zo 7.A. Ďalší štyria chlapci sa prepočítali medzi úspešných riešiteľov okresu. Úspešní riešitelia: Marián Kaleta (5.A), Adam Hricov (5.A), Matúš Fába (7.A), Lukáš Mindek (8.A). Ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme  ešte veľa úspechov.