• Kráľ čitateľov
          • Kráľ čitateľov

            24. marca 2023 sa stretlo 24 súťažiacich – žiakov 1. stupňa, aby súťažili o titul „Kráľ čitateľov“.  Súťaž preveruje čitateľské zručnosti detí a schopnosť čítať s porozumením. Súťažilo sa v 3 kategóriách. Najlepšími čitateľmi sa stali: Tomáš Bujňák /2.C/, Simonka Gergelčíková /2.B/, Sabínka Podsklanová /2.B/,  Riško Imrich /3.B/, Samuel Pavlík /3.D/, Tomáš Dudáš /3.A/, Lukáš Lisý /4.C/, Richard Haľko /4.C/ a Jožko Pružinský /4.B/. Blahoželáme!

             

        • Talent ZŠ regiónu Šariš
          • Talent ZŠ regiónu Šariš

            Naše nadané hlavičky sa 17.3.2023 zapojili do matematickej súťaže TALENT ZŠ REGIÓNU ŠARIŠ. Kategóriu žiakov 3.- 4.ročníka ovládli žiaci: 1.Arendáč Tomáš, 2.Barinka Oliver, 3.Čekan Marek. Kategóriu žiakov 5.- 6.ročníka zas šiestaci: 1.Ciesarik Tobias, 2.Sivulková Emma, 3.Gergelčíková Bianka. Blahoželáme🍀a veľa úspechov 💪 v ďalšom kole.

             

        • Obuj si rozdielne ponožky a zapoj sa aj ty!
          • Obuj si rozdielne ponožky a zapoj sa aj ty!

            S touto výzvou sa mnohí naši žiaci a učitelia stotožnili a vyjadrili  solidaritu s ľuďmi s Downovým syndrómom. Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože chromozóm má tvar ponožky. Dátum 21. 3. je tiež symbolický, lebo ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm naviac. Symbol rozdielnych ponožiek nám pripomína, že sme každý iný. No práve to robí náš svet pestrejším a lepším.

             

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

            22. marca sme si pripomenuli Svetový deň vody. Je určený na 22. marca už od r. 1993 a každoročne ho vyhlasuje Organizácia Spojených národov. Tohtoročnou témou je „Urýchlená zmena.“ Voda je skutočne mnohostranná: je životne dôležitá, je domovom, dopravným zdrojom a tiež vplýva na počasie. V priebehu posledných dvoch storočí sa stala miestom, kde sa končí putovanie mnohých znečisťujúcich látok uvoľnených do prírody, najmä plastov.

            Je to aj novoobjavené ložisko bohaté na nerastné suroviny. Aby sme aj naďalej mohli využívať prínosy čistej vody a zdravých oceánov a riek, musíme zásadne zmeniť spôsob využívania vody a jej čistenia. Aj my všetci sme si pripomenuli tento významný deň pre našu planétu, či už výzdobou tried, tvorbou projektov, výtvarných prác, pracovných listov, rozhlasovým vysielaním, pitím vody z vodovodu. Pani vychovávateľky si pripravili ochutnávku minerálnych vôd a modrým oblečením sa naša škola premenila na MODRÚ ŠKOLU. To, že našim učiteľom a žiakom kreativita nechýba, si môžete pozrieť na fotografiách.

        • Ekoolympiáda
          • Ekoolympiáda

            21. marca 2023 sa pod záštitou Slovenskej komisie pre Unesco uskutočnila EKOOLYMPIÁDA pre žiakov 7. a 8. ročníka. Našu školu reprezentovali Petronela Šandriková, Terézia Rešetárová, Ivana Bondrová zo VII.B triedy, Daniela Tomková, Katarína Filičková, Michal Kuzmiak z VIII.A triedy. Síce sa našim žiakom v silnej konkurencii nepodarilo postúpiť do druhého kola, ich úspešnosť sa pohybovala v rozmedzí 80-85 %, čo sú výborné výsledky. Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Finančná gramotnosť a hospodárenie
          • Finančná gramotnosť a hospodárenie

            Finančné rozhodnutia majú výrazný vplyv na životnú úroveň jednotlivcov a domácností. Vysoký príjem neznamená automaticky bohatstvo, rovnako ako nižší príjem automaticky nesúvisí s chudobou. Všetko závisí od toho, ako s peniazmi nakladáme.  Interaktívna prednáška Nadácie Partners v zastúpení  školiteľov J.Krafčíka a K. Bertovej uviedla žiakov 9.ročníka do základných oblastí sveta financií a finančného spotrebiteľa.

            Svoje vedomosti a zručnosti z finančnej gramotnosti si vyskúšalo štvorčlenné družstvo žiakov  8. a 9.ročníka: A.K.Sekelská, L. Olejníková, M.Hamborský, M, Semančík na Finančnej olympiáde v priestoroch Obchodnej akadémie.

        • Florbalový turnaj
          • Florbalový turnaj

            98 žiakov, 14 družstiev, 5 víťazi. To je bilancia florbalového turnaja chlapcov 5.-9.ročníka. Florbal je rýchly, zábavný  a kolektívny halový šport podobný pozemnému hokeju. Cieľom hry je dopraviť loptičku do súperovej bránky. Hranie florbalu je nezávislé na počasí. Tieto informácie o florbale a chuť našich žiakov presvedčili školský parlament za výdatnej pomoci p.uč. Sekelského o tom,  že takýto turnaj bude mať úspech.

            Zápal pre hru, tímovosť a cieľ – vyhrať -  sa najviac naplnil v družstvách 5.D, 6.C, 7.B, 8.C a 9.A. Víťazom blahoželáme a zúčastneným ďakujeme.

        • Poznám svoje mesto?
          • Poznám svoje mesto?

            Túto otázku sme si položili na hodine občianskej náuky. Aby sme mohli povedať, že „áno“, kroky našich šiestakov najprv zamierili do Domu mešťana. Tam sa žiaci zoznámili s históriou života strednej meštianskej vrstvy v Starej Ľubovni. Kedysi významné remeselné mesto nám pripomenul aj vlastnoručne vyrazený „ľubovniansky zlatý.“

            O tom, ako funguje obecná samospráva v našom meste, sme sa dozvedeli priamo na Mestskom úrade od Mgr. M. Dušekovej. Vzácnou chvíľkou bolo aj stretnutie s primátorom mesta PhDr. Ľ. Tomkom.

        • Veľký úspech na krajskom kole Olympiády zo SJL
          • Veľký úspech na krajskom kole Olympiády zo SJL

            Tina Strenková z 9.B sa stala víťazkou okresného kola Olympiády zo SJL a postúpila na kolo krajské. Po náročnom teste nasledovala transformácia textu a ústny jazykový prejav. V silnej konkurencii najlepších žiakov z celého kraja Tina obsadila nádherné 3.miesto. Gratulujeme a držíme palce na Testovaní!

             

        • Projekt MESI: Mobilita v Španielsku
          • Projekt MESI: Mobilita v Španielsku

            Piata mobilita projektu Erasmus+ s názvom Hudba: únik od spoločenských problémov sa tentokrát konala v španielskom meste Valencia. Za našu školu vycestovali žiaci ôsmeho a deviateho ročníka Viktória Kancianová, Katarína Filičková, Daniela Tomková a Michal Kuzmiak v sprievode pani riaditeľky Alžbety Chamillovej, i koordinátorov projektu Kataríny Tomkovej a Róberta Barlíka. Celý článok

             

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo - II. a III. kategória
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo - II. a III. kategória

            24.2.2023 sa uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín v II. a III. kategórii (5. až 9. ročník). Súťaže sa zúčastnilo 16 recitátorov. Porotu tvorili: Mgr. Silvia Sokolová – predsedníčka a PhDr. PaedDr. Danka Matiová, PhD. Porota sa rozhodla udeliť dve tretie miesta v II. kategórii (poézia). Umiestnenie v jednotlivých kategóriách bolo nasledovné:

            II. kategória – prednes poézie

            1. miesto – Ema Kasperkevičová (V.D)
            2. miesto – Emma Sivulková (VI.C)
            3. miesto – Natália Šimová (VI.B) a Janka Markovičová (V.C)

            II. kategória – prednes prózy

            1. miesto – Maroš Tokarčík (V.A)
            2. miesto  - Laura Lajčaková (V.B)
            3. miesto -  Ella Timočková (V. A)

            III. kategória – prednes poézie

            1. miesto – Karin Hudáková (VIII.C)

            III. kategória – prednes prózy

            1. miesto – Katarína Filičková (VIII.A).

            Úprimné poďakovanie patrí všetkým recitátorom za krásne prednesy, ich pedagógom za prípravu, podobne aj rodičom.

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo - I. kategória
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo - I. kategória

            Dňa 23. 3. 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Žiaci 2. – 4. ročníka sa zodpovedne pripravili, porota Mgr. Katarína Bujňačková, PaedDr. Zuzana Tomusová a Mgr. Janka Pekárová to vôbec nemali jednoduché. Museli vybrať tých najlepších a rozhodla nasledovne:

            1. kategória – prednes poézie

                 1. miesto – Tomáš Arendáč  4. D

                 2. miesto – Lívia Kontrová  3. B

                 3. miesto – Noemi Schlachtová  2. C

            1. kategória – prednes prózy

                 1. miesto – Nelly Šimová  3. A

                 2. miesto – Soňa Gontkovičová 4. D

                 3. miesto – Terézia Guľášová 2. D

            Veľká vďaka patrí našej porote, pedagógom, rodičom za prípravu a všetkým zúčastneným deťom za príjemne strávené dopoludnie a hlboký umelecký zážitok.

            Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia v okresnom kole.

        • Okresné kolo dejepisnej olympiády
          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

            Dňa 8.2.2023 sa konalo okresné kolo dejepisnej olympiády. Po úspešnom absolvovaní školského kola na okresné kolo postúpili žiačka Ema Sivulková (6.C), Tobias Ciesarik (6.B), Karolína Barlíková (7.B), Terezia Rešetárová (7.B), Karin Hudáková (8.C), Radoslav Mruz (8.C) a Matúš Súkeník (9.B). Úspešnou riešiteľkou okresnej olympiády sa stala Karin Hudáková z 8.C, na druhom mieste sa umiestnil Radoslav  Mruz z 8.C a prvé miesto získala Karolína Barlíková zo 7.B.

            Najúspešnejší žiaci budú reprezentovať našu školu na krajskom kole olympiády. Blahoželáme.

        • KARNEVAL
          • KARNEVAL

            21.2.2023 sa pre žiakov 1.stupňa počas dopoludňajšieho vyučovania uskutočnil KARNEVAL. Plesali sme, tancovali, súťažili, vyhrávali, spievali a tešili sa! Princezné, čarodejníci, lekári a strašidlá, poľovníci a vojaci, roboti aj kuchári, pavúky a lienky, všetky masky boli úžasné! O rok sa opäť tešíme na veselé, vtipné a vynaliezavé nápady! Takto veselo nám bolo!

             

        • Valentínsky ples
          • Valentínsky ples

            Tanec, hudba, spev, občerstvenie, príjemná spoločnosť, tombola… Radosť chodiť do školy!  Čo sa to vlastne dialo?  No predsa Valentínsky ples. Dievčatá a chlapci 6.-9.ročníka sa skvelo zabávali: tancovali, súťažili, tešili sa z výhier v tombole... A našla sa aj kráľovná a kráľ plesu: Karin Beňová (9.B) a Michal Kuzmiak (8.A) Ďakujeme členom školského parlamentu a tešíme sa o rok.

             

        • Maslenica
          • Maslenica

            Maslenica (fašiangy) - žiaci 9.A/B, ktorí sa učia ruský jazyk, pripravili pre šiestakov kultúrno-spoločenskú aktivitu zameranú na tradície a zvyky spojené s týmto sviatkom. Bolo veselo: šiestaci počúvali, hrali sa, v tvorivých dielňach si vyrobili svoje vlastné „čúčelo“ – slamenú bábu (symbol odchádzajúcej zimy), uvarili sme im čaj v samovare a  a pohostili sme ich tradičným jedlom – blinami ( palacinky). С Масленицей!

             

        • Snehuliacky deň
          • Snehuliacky deň

            Konečne poriadne nasnežilo a my sme vedeli, že je ten správny čas na zimné radovánky. Vystriehli sme vhodné počasie (odmäk) a 2. februára 2023 sme sa vybrali stavať snehuliakov. Táto idea (stavanie snehuliakov) k nám bola prinesená v 16. storočí od Eskimákov. Spoločnými silami sme postavili prekrásnych snehuliakov a nielen tých. Niektorí vymodelovali iglu aj rôzne zvieratká.

            Do činnosti sa zapojili deti z 2.D, 3.B, 3.C, 3.D, 4.A a 4.B triedy. Neodradilo nás nič, práca bola ťažká, ale výsledok bol vynikajúci. Zažili sme kopec smiechu, deti boli šťastné. Vďaka všetkým, ktorí prišli a zapojili sa do činnosti. Ak bude veľa snehu aj na ďalší rok, pokúsime sa vytvoriť rekord. Už teraz sa tešíme!

        • Olympiáda v ruskom jazyku
          • Olympiáda v ruskom jazyku

            Žiaci 9.ročníka, ktorí sa učia ruštinu, mali možnosť uplatniť svoje vedomosti a zručnosti z tohto jazyka v školskom kole Olympiády v ruskom jazyku. Popasovali sa s textom a zadaniami zameranými na počúvanie s porozumením, zvládli aj čítanie s porozumením a riešenie priradených úloh, tretiu časť tvoril kulturologický test. Na 1.mieste sa umiestnila Tamara Kollárová (9.A), druhé miesto získala Petra Česáková (9.B) a tretie Nicolas Joshua Urban (9.B). Blahoželáme.

             

        • Šaliansky Maťko - školské kolo
          • Šaliansky Maťko - školské kolo

            ňa 12. januára 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. V prednese slovenských povestí si medzi sebou zmerali sily žiaci 2. až 7. ročníka, spolu 27 žiakov, ktorí súťažili v troch kategóriách. Tento rok postupujú do okresného kola dvaja žiaci z každej kategórie.

            Vyhodnotenie:

            I. kategória:

            1. miesto: Tomáš Dudáš, III.A
            2. miesto: Viktória Tokarčíková, III.D
            3. miesto: Timea Murcková, II.A

            II. kategória:

            1. miesto: Tomáš Arendáč, IV.D
            2. miesto: Štefan Štelmach, IV.A
            3. miesto: Viktória Iľkovičová, V.B

            III.kategória:

            1. miesto: Lukáš Turek, VII.A
            2. miesto: Emma Sivulková, VI.C
            3. miesto: Bianka Gergelčíková, VI.C

            Všetkým prednášajúcim ďakujeme za záujem a účasť v školskom kole a postupujúcim prajeme veľa úspechov v okresnom kole súťaže, ktoré sa uskutoční 20. januára 2023.

        • Súťaž tried „O najkrajšiu vianočnú výzdobu“
          • Súťaž tried „O najkrajšiu vianočnú výzdobu“

            Súťaž tried „O najkrajšiu vianočnú výzdobu“
            Vianočný čas nám priniesol do školy aj súťaž tried „O najkrajšiu vianočnú výzdobu“. Súťaž vyhlásil školský parlament a zapojiť sa do nej mohli žiaci 1.-9. ročníka. Najkrajšie vyzdobenými triedami boli 1.D, 2.C, 3.A, 3.B, 8.B a 8.C trieda. Víťazom blahoželáme!