• Zábavný deň s knihou
          • Zábavný deň s knihou

            V dnešnej dobe neraz počujeme, že deti nerady čítajú. PK SJL a školský parlament sa rozhodli toto tvrdenie preveriť. Družstvá z jednotlivých tried II.stupňa zistili, že s knihou je zábava, o knihách sa dá rozprávať, ukrývajú odpovede na všetky otázky a dá sa s nimi aj športovať. 

            Ak neradi čítate, nenašli ste tú správnu knihu.“ J.K. Rowlingová

             

        • Piataci ako herci
          • Piataci ako herci

            Tri zlaté vlasy deda Vševeda

            Inscenovanie rozprávky Tri zlaté vlasy deda Vševeda bolo pre žiakov 5.A veľkou výzvou. Najprv si pripravili scenár s dialógmi a potrebné rekvizity, potom trpezlivo nacvičovali. Výsledok predviedli žiakom 1.C a 3.B. Premiéra dopadla výborne, naši herci si potlesk zaslúžili.

             

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

            Dni 23. a 24. marec 2022 boli pre žiakov 1. a 2. stupňa našej základnej školy výnimočné. Na krátky čas sa preniesli do ríše príbehov a básní, kde mali možnosť prezentovať svoj talent v školskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín. Ďakujeme všetkým súťažiacim za účasť, výhercom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

            V okresnom kole nás budú reprezentovať  títo žiaci:

            I. kategória

            poézia - Radoslava Vislocká 2.C, Tomáš Arendáč 3.D

            próza - Tomáš Dudáš 2.A

            II. kategória

            poézia - Laura Šulcová 5. C

            próza - Marianna Hnatová 6. A

            III. kategória

            poézia - Katarína Filičková 7. A

            próza - Daniela Tomková 7. A

             

        • 22.marec – Svetový deň vody
          • 22.marec – Svetový deň vody

            Už tradične si v dnešný deň pripomíname Svetový deň vody. Voda, každodenne nám preteká pomedzi prsty, každodenne jej striebristé kvapky stekajú v tenších, či hrubších pramienkoch a my si ani neuvedomujeme, aké dôležité je jej poslanie v živote človeka. 22. marec je príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Praktické úsilie nám môže pomôcť zvýšiť svetové povedomie o týchto problémoch a ich riešeniach.

            Čistá pitná voda nie je samozrejmosť, chráňme si ju a šetrime ňou, pretože:

            Voda, to je kamarát,

            preto ju má každý rád.

            Kvapka kvapká- len sa leje,

            kvapôčka sa na nás smeje.

            Pošteklí nás na líčka,

            naša vzácna vodička.

            Aj keď padá z neba,

            chrániť nám ju treba.

        • Báseň pre moje mesto – okresná literárna súťaž
          • Báseň pre moje mesto – okresná literárna súťaž

            Ľubovnianska knižnica v tomto roku vyhlásila mimoriadny ročník literárnej súťaže ZÁCHVEVY Báseň pre moje mesto Stará Ľuboovňa. Svoje vyznania  do veršov vložili  aj naši žiaci a štyri najlepšie  básne sme poslali do súťaže. Všetky štyri boli úspešné. Básne Daniela Krompaského /IX.B/ a Sofie Filičkovej /naša bývalá deviatačka/ získali hlavné ceny a verše Kristíny Zamiškovej /IX.B/ a Lilien Kataríny Tokarčíkovej /VIII.A/ si odniesli čestné uznania. Blahoželáme!

             

            Večerné mesto

            Keď večer mesto stíchne,

            a z kostola tíško zazvoní zvon,

            Tvoj hrad ako zlatá trofej zasvieti mi na cestu.

            A ja uličkami ako labyrintom

            Objavujem Tvoje tajomstvá.

            Netreba mi veľa krokov,

            mám tu všetko ako na dlani –

            tmavé hĺbky Popradu

            i tancujúce kvapky fontány.

            Mesto spí a ja tíško zašepkám len

            „Dobré ráno, Ľubovňa,

            Teba ja najviac milujem.“

             

            Tlkot mesta

            Bim, bam, bim, bam

            Zvon ako tvoje srdce

            rozozvučí staré múry,

            zobudí vtáčí orchester

            a ten zas pekára,

            aby nás nakŕmil

            čerstvým chlebom.

            Bim, bam, bim, bam

            Tlkoceš,

            dýchaš,

            pumpuješ život do žíl mesta.

            Bim, bam, bim, bam

            Posledným lúčom nám zaželáš dobrú noc.

            Vtedy utíchnu koncerty

            a mesto zahalí ťažká hmla.

            Len svätojánske mušky lámp čakajú,

            kým príde ďalšie tvoje ráno.

        • O troch grošoch
          • O troch grošoch

            Kopal raz jeden chudobný človek pri hradskej ceste priekopy. A neviem, ako sa stalo, ako nie, dosť na tom, že sám kráľ náhodou šiel po tej ceste a opýtal sa chudobného človeka:
            "Povedz mi, akú máš mzdu na deň za túto ťažkú robotu?"
            "No, ja mám na deň tri groše." odvetil mu chudobný človek.
            Zadivil sa kráľ nad tým a opýtal sa ho, ako môže z tých troch grošoch vyžiť.

            "Jaj, čoby len vyžiť, to by ešte bolo ľahko; ale ja z tých troch grošov prvý vraciam, druhý požičiavam a len na tom treťom sám žijem."
            Ale tomu kráľ vôbec nerozumel, čo to znamená; trel si rukou čelo, že si rozhúta, čo by to, ako by to mohlo byť. No nevyhútal nič, len pekne - krásne priznal, že on veru nerozumie, ako by to mohlo byť, z troch grošov i vracať i požičiavať i vyžiť.

            Žiaci 1.C, 1.D a 3.B si na vlastnej „koži“ vyskúšali posolstvo tejto rozprávky. Hľadali odpovede na otázky: Prečo kopal chudobný človek priekopu? Prečo sa chudobný človek delil o tri groše? Prečo kráľ nechápal život chudobného človeka? Diskutovali, kreslili, počítali, nakupovali, porovnávali ceny a aj sporili. 
            Deti pochopili, že ak načúvame radám chudobného človeka, tak svoje príjmy rozdelíme na 3 časti: minulé, súčasné a budúce. Lebo takto je to správne. A NIELEN V ROZPRÁVKE.

        • Učíme sa hospodáriť
          • Učíme sa hospodáriť

            Deti sa naučia bicyklovať, plávať, lyžovať ale málokto z nich sa učí narábať s peniazmi. Odborníci tvrdia, že peniaze by sme mali dávať deťom už v útlom veku. Pýtate sa prečo? Veď všetko potrebné im rodičia predsa kúpia a zabezpečia. Z úplne jednoduchého dôvodu, pretože ak deti žiadne peniaze nedostanú, nemôžu sa naučiť akú majú hodnotu a ako s nimi hospodáriť.

            Kontakt so svetom financií je neoddeliteľnou súčasťou každodenného života a rozhodnutia, ktoré ľudia robia, môžu významne ovplyvniť ich budúcnosť. O zvyšovanie finančnej gramotnosti sa svojimi aktivitami už niekoľko rokov snaží aj Nadácia PARTNERS. Žiaci 9.ročníka sa mali v dvojhodinových blokoch možnosť „učiť hospodáriť“. V interaktívnej prednáške sa dozvedeli o rôznych zákutiach hospodárenia s peniazmi. Zistili, čo sú aktíva a pasíva, prečo sporiť, aká je optimálna štruktúra výdavkov ako aj to, kto je bohatý.

        • Krajské kolo Technickej olympiády
          • Krajské kolo Technickej olympiády

            Dňa 3. februára 2022 Katedra fyziky, matematiky a techniky, Fakulty humanitných a prírodovedných vied PU v Prešove organizovala online KRAJSKÉ kolo TECHNICKEJ OLYMPIÁDY v dvoch kategóriách – A a B. Našu školu a mesto reprezentoval v silnej konkurencii žiakov škôl Prešovského kraja žiak Matúš Bittner zo 7.B ako víťaz OKRESNÉHO kola TO. Umiestnil sa na krásnom 3. mieste v kategórii B. Matúšovi blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy a mesta.

        • Úspechy našich žiakov v geografickej a dejepisnej olympiáde
          • Úspechy našich žiakov v geografickej a dejepisnej olympiáde

            Dňa 9. februára 2022 sa konalo online formou okresné kolo dejepisnej olympiády. Našu školu reprezentovali dvaja žiaci. Žiak Daniel Solotruk z 9.A obsadil 1. miesto a žiak Patrik Grigľák z 9.B obsadil 2. miesto.

            Dňa 17. februára 2022 sa konalo online formou okresné kolo geografickej olympiády v troch kategóriách pre žiakov 5. až 9. ročníka. Našu školu reprezentovalo šesť žiakov.

            V kategórii G (5. roč.) Patrik Sklenár (5.A) získal 2. miesto, v kategórii F (6. a 7. roč.) Michal Semančík (7.A) získal 2. miesto a v kategórii E (8. a 9. roč.) žiačka Gabriela Mačugová (9.A) obsadila 3.miesto.

            Medzi úspešných riešiteľov sa vo svojej kategórii zaradila  Petronela Šandriková (6.B), Ema Gajdošová a VivienKrulčiková (8.A).

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Lyžiarsky výcvik žiakov 7.ročníka
          • Lyžiarsky výcvik žiakov 7.ročníka

            Dňa 14.2.2022 sme sa autobusom vybrali na lyžiarsky výcvik do 100km vzdialenej Žiarskej doliny v Západných Tatrách. Hneď po príchode na chatu Třinec sa žiaci vybalil a hurá na prvé lyžiarske popoludnie. Konalo sa rozdelenie do družstiev. Mnohí siedmaci neboli veľmi lyžiarski vyspelí, preto sme daľšie dni venovali práve základom lyžovania. Tí lepší sa zdokonaľovali  na super upravenom svahu v krásno slnečnom počasí Ski Doliniek.

            V utorok večer sme sa vydali na snehovú prechádzku do okolia ku Žiarskej chate. V stredu sme zmenili stredisko, v slnečnom počasí si práve najlepší lyžiari prišli na svoje, ked sa sedačkou vyviezli na strmú zjazdovku, kde si mohli zdokonaľovať svoje lyžiarske zručnosti.

            Vo štvrtok kôli nepriaznivému daždivému počasiu /ako za trest/ sme výcvik museli predčasne ukončiť. Popoludnie nám však spestril záchranár zo Strediska lavínovej prevencie , ktorý nám urobil dlhú a veľmi zaujímavú prednášku o práci záchranárov v horách. Po večeri sme mali spoločenský večierok plný zábavy, smiechu a odmeňovania. 

            Záver bol v duchu zhodnotenia kurzu. Piatok sa na nás znovu usmievalo na svahu slniečko a víťati boli všetci , ktorí kurz absolvovali bez úrazu a v zdraví.  Domov sme sa vrátili plní skvelých zážitkov , ktoré navždy ostávajú v nás. Ďakujem kolegom: Radko Sekelský, Majka Karašová , Róbert Barlík  za skvele odvedenú prácu. A veľké ĎAKUEM p.zdravotníčke Eve Kopčíkovej, ktorá sa o naše deti vďačne starala počas celého týždňa.

        • Premiéra piesne "Neviditeľné deti"
          • Premiéra piesne "Neviditeľné deti"

            Po anglicky naspievaná pieseň "Invisible children" bude reprezentovať naše mesto i našu krajinu v medzinárodnom projekte ERASMUS+, Hudba: únik od sociálnych problémov. Cieľom projektu je prostredníctvom hudby upozorniť na závažné sociálne témy. 356 miliónov detí sveta žije v extrémnej chudobe. Naša pieseň poukazuje na tento problém a chce byť hlasom chudobných detí. Deti žijúce v chudobe často trpia hladom, chladom, osamelosťou, či nedostatkom pitnej vody. Príjemné počúvanie...

            Zároveň Vám ponúkame slovenský preklad piesne: Neviditelne_deti.txt

        • Školský semafor
          • Školský semafor

            Škloský semafor - Verzia 1.8 manuálu predstavuje prehľad opatrení od 1. 9. 2021 vychádzajúc z platnej legislatívy, nového Návrhu opatrení proti SARS-CoV-2 (variant Omikron) schváleného uznesením vlády SR č. 29/2022 zo dňa 12.1.2022 a vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR zverejnených dňa 17. 1. 2022. Manuál je aktualizovaný k 25. 1. 2022 z dôvodu vydania novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva k izolácii osôb pozitívnych na ochorenie.

        • Úspech na olympiádach z anglického a nemeckého jazyka
          • Úspech na olympiádach z anglického a nemeckého jazyka

            Na okresnom kole olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo 13. januára 2022 online formou, sme mali dvoch reprezentantov našej školy a obidvaja postupujú ďalej do krajského kola. V kategórii 1A obsadil 1. miesto Michal Semančík zo 7.A, v kategórii 1B obsadil 1. miesto Ondrej Malachovský z 9.A. V kategórii 1C priamo zo školského kola postupuje  na krajské kolo Matthew Tomko z 5.C triedy.

            Na okresnom kole olympiády nemeckého jazyka, ktoré sa konalo 19. januára 2022 online formou, sme mali tiež dvoch reprezentantov našej školy a obidvaja dosiahli naozaj pekný úspech. Kristína Zamišková z 9.B sa umiestnila so svojím bodovým hodnotením na 2. mieste, ale kvôli menšej časovej strate sa posunula na 3. miesto. Matej Bujňák z 9.A skončil na peknom 5. mieste.

            Všetkým víťazom srdečne blahoželáme k dosiahnutým výsledkom a prajeme veľa úspechov v krajskom kole olympiád!

        • Súťaž tried „O najkrajšiu vianočnú výzdobu“
          • Súťaž tried „O najkrajšiu vianočnú výzdobu“

            Z istej štúdie vyplynulo, že príprava na Vianoce, zdobenie príbytku či dokonca priamo vianočného stromčeka  môže najmä počas koronavírusovej pandémie pôsobiť ako dokonalá psychohygiena. Je to preto, lebo s týmito aktivitami sa nám spájajú krásne spomienky z doby, kedy sme verili na zázraky a všetko bolo mimoriadne čarovné...

            A tak sa aj u nás pani učiteľky a žiaci 1. stupňa pustili do skrášľovania svojich tried. Vianočná výzdoba bola pestrá, rozmanitá i v  trblietavom vzhľade. Všetci sa snažili do svojich tried preniesť atmosféru blížiacich sa Vianoc. Najviac sa to podarilo žiakom 1.A, 2.A, 2.B, 3.D a 4.A triedy. Blahoželáme!

        • Komeňák má veľké srdce ♥️
          • Komeňák má veľké srdce ♥️

            V rámci projektu Erasmus + Music: An Escape from Social Issues sa v dňoch od 12. do 15. decembra 2021 uskutočnila Vianočná zbierka pre rodiny v núdzi v Starej Ľubovni. Nazbieralo sa tak veľké množstvo potravín, drogérie, školských potrieb a hračiek, ktoré boli prevezené do priestorov terénnych pracovníkov mesta Stará Ľubovňa a pripravené na rozvoz tým, ktorí to potrebujú. Sú medzi nimi rodiny s deťmi, i osamelí starí ľudia.

            Ďakujeme za nesmiernu podporu a štedrosť našich žiakov, rodičov, učiteľov a priateľov. Táto zbierka bola zorganizovaná v spolupráci s mestom Stará Ľubovňa. Ďakujeme a všetkým prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov.

        • Výsledky školského kola Pytagoriády
          • Výsledky školského kola Pytagoriády

            Počas dvoch decembrových dní si svoje matematické zručnosti a rýchlosť preverilo spolu 108 súťažiacich. 46 z nich sa zaradilo medzi úspešných riešiteľov. Všetkým úspešným žiakom blahoželáme a tešíme sa na ich reprezentáciu v okresnom kole, ktoré ich čaká koncom marca.

            Výsledky školského kola Pytagoriády:

            P8 – 1. miesto – Valentina Šestáková (8.A)

            2. miesto - Adela Koršňaková (8.A)

            P7 - 1. miesto - Marko Vantroba (7.A)

            2. miesto - Alex Hlinka (7.A)

            3. miesto - Miroslav Olejár (7.C)

            P6 - 1. miesto – Marianna Hnatová (6.A)

            2. miesto - Patrik Sklenár (5.A)

            3. miesto – Pavol Timočko (6.A)

            P5 - 1. miesto - Patrik Sklenár (5.A)

            2. miesto - Kristína Andreánska (5.B )

            3. miesto – Nikolas Kaščák (5.B )

            P4 - 1. miesto - Šimon Petrilák (4.A)

            2. miesto - Jakub Šenšel (4.B )

            3. miesto – Adam Korub (4.B )

            P3 - 1. miesto - Richard Haľko (3.C)

            2. miesto - Lukáš Lisý (3.C)

            3. miesto – Dávid Mezeš (3.A)

             

            Úspešní riešitelia:

            P7Lukáš Mindek (7.A),

            P6 – Vanesa Sopková (6.A), Laura Malá (6.A), Natália Pjatáková (6.A), Nella Repková (6.B),

            P5 – Emma Sivulková (5.C), Sebastián Dulák (5.A), Richard Šenšel (5.A), Emma Lajčáková (5.B), Nina Chovancová (5.B), Tomáš Dopiriak (5.B), Dominik Gajdoš (5.B)

            P4 – Petra Nedoroščíková (4.C), Marián Kaleta (4.A), Maroš Tokarčík (4.A), Diana Pečarková (4.A), Boris Imrich (4.D), Ján Macko (4.B), Michala Palatášová (4.A)

            P3 – Jozef Pružinský (3.B), Alain Tokarčík (3.B), Tomáš Arendáč (3.D), Matej Kaleta (3.A), Maksym Rutkovskyy (3.B), Samuel Kušnír (3.C), Laura Vantrobová (3.D), Adam Furtkevič (3.D), Vanesa Runčáková (3.D)

        • Školské kolo olympiády anglického a nemeckého jazyka
          • Školské kolo olympiády anglického a nemeckého jazyka

            Dňa 26. 11. 2021 sa uskutočnili online školské kolá olympiády anglického a nemeckého jazyka. Olympiády anglického jazyka sa zúčastnilo rekordných 150 žiakov 4. - 9. ročníka. Všetci zúčastnení to zvládli výborne a v ťažkej konkurencii postupujú na okresné kolo: Ondrej Malachovský (9.A) a Michal Semančík (7.A).

            100% úspech v testoch dosiahli: Matthew Tomko (5.C), Tobias Ciesarik (5.B) a Tomáš Chovanec (4.C). O druhé miesta sa delia títo žiaci: Matúš Súkeník (8.C), Ema Zadinová (7.C), Veronika Palgutová (4.C), Leo Poláš (4.D), Patrik Sklenár (5.A), Katarína Nemergutová (5.B), Leila Gerthoferová (3.C) a Lucas Tomko (3.C).  Tretie miesto majú: Jarmila Tulková (9.B), David Droppa (7.C), Laura Fenďová (5.A), Richard Šenšel (5.A), Kristína Andreánska (5.B), Patrik Kovalčík (5.B), Valentín Lendacký (5.B) a Natália Zimová (5.B). Srdečne blahoželáme všetkým !

        • Tréneri v škole
          • Tréneri v škole

            Naša škola sa stala súčasťou programu „ Tréneri v škole“, ktorý je podporený Úradom vlády SR a  momentálne je v ňom zapojených 110 škôl a  80 trénerov vo všetkých regiónoch SR.  Je určený pre žiakov 1. stupňa. Deti sa počas hodín telesnej výchovy hravou formou zoznamujú s rôznymi druhmi športu.  U nás sú zapojení žiaci 1.B, 1.C, 1.D, 2.B, 2.C, 2.D triedy.

            Dôležitým princípom tohto  programu je, že si dieťa vyberá športovú činnosť, s ktorou sa najviac stotožní, ktorá sa mu najviac páči. Cieľom týchto hodín je zvýšiť pohyb detí hravou a zábavnou formou. Dôraz sa kladie na spoluprácu a zapájanie sa detí aktívne do pohybových hier a cvičení.  Touto formou sa vytvára lepší vzťah k pohybovým aktivitám, čo napĺňa aj programové vyhlásenie vlády. Telovýchovný program spolupracuje s odborníkmi z akademickej obce, trénermi, psychológom a zakladateľmi českého programu „Tréneri v škole“ . Vďaka tomuto projektu škola získala rôzne telovýchovné pomôcky. Na hodiny TSV s trénerom sa naše deti veľmi tešia. Sú pre nich spestrením a pozitívne ich hodnotia aj naše  pani učiteľky z prvého stupňa.

        • Okresné kolo Technickej olympiády
          • Okresné kolo Technickej olympiády

            Dňa 25. 11. 2021 sa uskutočnilo online okresné kolo Technickej olympiády. Žiaci našej školy  so zadanými úlohami sa excelentne popasovali a obsadili v silnej konkurencii škôl okresu krásne 1. miesto v kategórii B Matúš Bittner (VII.B), a 2. miesto v kategórii A  Kristián Bujňak (IX.A) spolu s Matúšom Hanišákom (8.C).

            Úspešným riešiteľom, ktorí reprezentovali v tejto súťaži našu školu ďakujeme a  želáme veľa úspechov pri riešení ďalších súťažných úloh!