• Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

            História šarkanov je dlhá a siaha takmer tritisíc rokov do minulosti. Vymysleli ich v Ázii. Ľudia v Číne a Japonsku verili, že prostredníctvom šarkanov môžu preniesť svoje želania k bohom. Každoročne koncom októbra jesennú oblohu nad ZŠ Komenského ovládnu šarkany. Pestrofarebné divadlo zažili deti aj tohto roku.

            Súťažilo sa v 3 disciplínach – O najvyššie letiaceho šarkana, O najvytrvalejšieho šarkana a O najkrajšieho šarkana. Víťazi získali pekné ceny, ocenená však bola snaha všetkých súťažiacich. Strávili sme príjemné popoludnie na čerstvom vzduchu a žiaci 3. ročníka si učivo o vzduchu overili aj v praxi (smer a sila vetra). O rok dovidenia!

        • Aj krivé je zdravé...
          • Aj krivé je zdravé...

            18. októbra 2022 sme na našej škole oslávili Svetový deň zdravej výživy. Členovia školského parlamentu v spolupráci so ŠJ pripravili pre svojich spolužiakov ochutnávku šalátov (mrkvový, z hlávkovej kapusty s jablkami) a nátierok (maková, tekvicová, drožďová a talianska). Pitný režim sme dodržiavali vďaka bylinkovému čaju a džúsom FRUXI (od sponzora). Súčasťou podujatia bola aj výstava ovocia a zeleniny.

            Tohto roku sme vystavili ovocie a zeleninu atypických tvarov – s rôznymi zakriveniami, veľkosťami. Chceli sme tým podporiť kampaň, že aj ovocie a zelenina, ktoré svojim tvarom nenapĺňajú estetické požiadavky sú rovnako zdravé i chutné a patria do kuchyne. A tak sme tu mali patizónové a paprikové kvety, zemiakové a cviklové srdcia, petržlenovú chobotnicu, jablkohrušky a iné čudesné tvary.                                                                                                                      
            PS: Vedeli ste, že až 20% poľnohospodárskej výroby sa znehodnotí kvôli tomu, že zelenina a ovocie nespĺňajú estetické požiadavky, ktoré majú supermarkety na ich vzhľad? Všetka táto zelenina skončí v bioplynovej stanici, kompostárni alebo aj na skládke. Je jasné, že je to otázka PLYTVANIA JEDLOM...

        • Milión detí sa modlí ruženec
          • Milión detí sa modlí ruženec

            18. októbra sme sa opäť zapojili do modlitebnej iniciatívy pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi. Spoločnou modlitbou ruženca sme pomohli posilniť jednotu v Cirkvi a medzi národmi. Deti z celého sveta si pripomenuli slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť mier a pokoj. (žiaci 7.A, 1.A, 1.C, 4.A, 4.C, 6.A)

             

        • Boli sme na Dukle
          • Boli sme na Dukle

            Pri príležitosti 78. výročia Karpatsko-duklianskej operácie sa naši deviataci dňa 18.10.2022 zúčastnili na dejepisnej exkurzii na Dukle a vo Svidníku. Cieľom exkurzie bolo uvedomiť si hrdinstvo a obetu ľudí, ktorí v jednej z najťažších horských operácii druhej svetovej vojny bojovali za slobodu nášho národa, ktorá sa nerodila ľahko a priniesla so sebou veľké množstvo obetí. Zvlášť v dnešnej dobe je dôležité pripomínať žiakom, aké hrozné následky majú ideólogie neznášnlivosti a rasizmu.

            Naša exkurzia bola spojená s prehliadkou Vojenského historického múzea vo Svidníku, Pamätníka sovietskej armády vo Svidníku, Pamätníka československého armádneho zboru na Dukle spolu s cintorínom, kde sú pochovaní sovietski a československí vojaci. Na spiatočnej ceste žiaci si prehliadli „údolie smrti“, kde sa odohrala najťažšia tanková bitka v rámci Karpatsko-duklianskej operácie. Veríme, že exkurzia bola veľkým zážitkom pre našich žiakov a stane sa prínosom na hodinách dejepisu v 9.ročníku.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            Tohtoročný Európsky deň jazykov bol pohladením pre myseľ a oči. Tri panely reprezentujúce krajiny, ktorých jazyky sa učíme nám poskytli pestrú paletu tradícií danej krajiny. Anglický panel bol tento rok venovaný kráľovnej Alžbete a jej pamiatke. Tu sme zapojili do aktivít najmä našich deviatakov. Bola to dobrá voľba, lebo výsledkom bol kreatívny, originálny a zaujímavý panel.  So žiakmi sme si v jednotlivých skupinách prešli rôzne aktivity zamerané na danú krajinu.

            Týmto spôsobom sa snažíme žiakom priblížiť jednotlivé cudzie jazyky a poukázať na to, že v dnešnej dobe je štúdium jazykov veľmi dôležité a prospešné. Veď práve jazyky sú kľúčom k poznaniu ostatných národov a vzájomnému porozumeniu. Samozrejme, uvítame prípadné návrhy /postrehy na vylepšenia, aby ten ďalší ročník Európskeho dňa jazykov bol ešte lepší.

        • Biela pastelka - zbierka
          • Biela pastelka - zbierka

            Na našej základnej škole sme v dňoch 22.-23.septebmra 2022 zorganizovali verejnú zbierku Biela pastelka.  Žiaci školy veľmi ochotne prispeli finančnou čiastkou na pomoc nevidiacim a slabozrakým deťom. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli aj keď malou čiastkou pre tých, ktorí nemôžu vidieť svet okolo seba svojimi očami.

            Biela pastelka je verejná zbierka zapísaná Ministerstvom vnútra SR v registri verejných zbierok pod registrovým číslom 000-2022-038830 na všeobecne prospešný účel. Výnos verejnej zbierky bude použitý na projekty, služby pre nevidiacich a slabozrakých, integračné aktivity, kurzy práce s PC, odstraňovanie architektonických bariér a pod.