• Divadelné predstavenie v Spišskom divadle
          • Divadelné predstavenie v Spišskom divadle

            Dňa 12. 10. 2023 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia s názvom Rozprávky z krivého zrkadla v Spišskej Novej Vsi. Prostredníctvom nafúkaného cisára, škaredého káčatka a odvážneho vojaka sme sa preniesli do zázračného rozprávkového sveta. Tieto príbehy poukazovali na to, že inakosť netreba odsudzovať a že dobro zvíťazí nad zlom.

            Moderné spracovanie týchto tradičných rozprávok dopĺňali veselé pesničky, tance a pútavé kostýmy. Žiaci odchádzali z predstavenia s pekným kultúrnym zážitkom.

        • Európsky deň jazykov 2023
          • Európsky deň jazykov 2023

            26. september – Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, sme sa rozhodli využiť tému “ekológia - zelenšia škola” a pripraviť tri informačné panely v jazykoch, ktoré sa vyučujú na škole - nemecký, anglický a ruský. Tým, že naša škola
            bola úspešná v získaní akreditácie Erasmus+ na obdobie štyroch rokov, konkrétne v tejto téme, tak sa snažíme a budeme snažiť využívať túto tému intenzívne pri projektoch i aktivitách počas hodín cudzích jazykov. 

        • ERASMUS + - Vzdelávanie učiteľov na Islande
          • ERASMUS + - Vzdelávanie učiteľov na Islande

            Prvou fázou akreditácie Erasmus + bolo vzdelávanie učiteľov na tému Greener school for a sustainable future: climate change education (Zelenšia škola pre udržateľnú budúcnosť: vzdelávanie o klimatickej zmene). Vzdelávania sa zúčastnilo osem učiteľov v čase od 23. júla do 29. júla  2023 v Reykjaviku na Islande. Celý článok

             

        • Zber papiera 2023/24
          • Zber papiera 2023/24

            Začiatok zberu: 1. október 2023

            Ukončenie zberu: 31. máj 2024

            Zberné miesto: UNO- Džunda Ján- Zberné  suroviny (Továrenská 827/7)

            !!! Potvrdenie odovzdať triednemu učiteľovi !!!

        • Revitalizácia multifunkčného ihriska
          • Revitalizácia multifunkčného ihriska

            V mesiaci august/september 2023 bol zrealizovaný projekt „Revitalizácia multifunkčného ihriska“. Poškodené a zanesené časti  hracej plochy „multifunkčné ihrisko pri ZŠ Komenského, boli strojovo prevzdušnené. Následne bola vykonaná demontáž starých poškodených brán a montáž nových certifikovaných brán vrátane sietí. Taktiež boli  dolepované postranné čiary tenisového ihriska.

            Tento projekt bol uskutočnený na základe výzvy „poslancov Prešovského samosprávneho kraja“ a podporený z rozpočtu PSK vo výške 3243,00 €. Rodičovské združenie – Rodičia deťom ZŠ Komenského prispelo finančne vo výške 1089,00 €.

        • Zber papiera 2022/23 - vyhodnotenie
          • Zber papiera 2022/23 - vyhodnotenie

            Tento školský rok sa naši žiaci opäť zapojili do zberu papiera. Papier v priebehu celého školského roka odovzdávali v Zbernom dvore UNO.  Do zberu sa zapojilo 59 žiakov z 20 tried. Spolu sa vyzbieralo 7 490 kg, na 1.stupni 4 462 kg, na 2. stupni 3 028 kg. Na 1.stupni najviac papiera odovzdala I.D trieda, na 2. stupni VII.B trieda. 23 žiakov odovzdalo viac ako 100 kg. Najúspešnejšími zberateľmi boli:

            Adam Ján Krajger zo VII.B triedy – 889 kg

            Janka Markovičová z V.C triedy- 680 kg

            Michael Reľovský z I.D triedy- 510 kg.

            Oceneným žiakom srdečne blahoželáme a všetkým, ktorí sa do zberu zapojili, ĎAKUJEME!

        • Matematická súťaž MAMUT
          • Matematická súťaž MAMUT

            Prvý júnový piatok organizovalo o.z. Strom pri UPJŠ v Košiciach tímovú matematickú súťaž MAMUT. V krásnom prírodnom areáli ZŠ Mateja Lechkého sa stretlo 50 tímov škôl Prešovského a Košického kraja. Súťaž zaujímavého formátu, kde sa príklady riešia na tráve na deke, vypočítané príklady bežia žiaci odniesť na určené stanovištia, nové príklady dostanú na výmenu za správny výsledok, prepojenie so športovými úlohami robí z "nudnej" matematiky priestor na zábavu, spoluprácu a nové zážitky.

            Našu školu reprezentovala 5-tica šiestakov: Dominik GajdošTobias CiesarikEmma SivulkováBianka Gergelčíková Kristína Andreánska. Spoločne zvládli od ľahkých, cez stredné až po ťažké matematické úlohy, absolvovali aj športové úlohy a v konečnom poradí sa v silnej konkurencii umiestnili v prvej polovici zúčastnených tímov. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Sabinov privítal súťažiacich Talentu základných škôl regiónu Šariš
          • Sabinov privítal súťažiacich Talentu základných škôl regiónu Šariš

            Súkromné gymnázium DSA v Sabinove privítalo na svojej pôde nadané a talentované deti. 18. mája 2023 sa tam uskutočnilo finálové kolo súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš so zameraním na matematiku, logiku, priestorový úsudok i verbálne myslenie. 100 finalistov vzišlo z viac ako 1800 zaregistrovaných žiakov školských kôl. Logické myslenie preverilo testovanie v kategóriách: A (žiaci 1.-4. ročníka ZŠ), B (žiaci 5.-9. ročníka ZŠ).

            Našu školu úspešne reprezentovali v kategórii A: T. Arendáč, O. Barinka, M.Čekan a v kategórii B: T. Ciesarik, E. Sivulková, B. Gergelčíková. V kategórii A sa naším múdrym hlavičkám podarilo umiestniť na veľmi pekných miestach v prvej polovici výsledkovej listiny. Na 7. mieste sa umiestnil Tomáš Arendáč a na 19. mieste Oliver Barinka z celkového počtu 47 súťažiacich v ich kategórii.

            Okrem súťaže súčasťou stretnutia finalistov bola aj prehliadka priestorov Súkromného gymnázia DSA, vzdelávacie aktivity a prednáška spojená s prehliadkou fotografií pod názvom Magický svet Juraja Jakubiska.

        • Exkurzia v Múzeu J. M. Petzvala
          • Exkurzia v Múzeu J. M. Petzvala

            Žiaci 8. ročníka sa v dňoch 30.5. – 2.6., postupne podľa tried, zúčastnili exkurzie z fyziky, ktorú zorganizoval Mgr. Juraj Macura. V Múzeu J. M. Petzvala v Spišskej Belej, ktoré je pobočkou Slovenského technického múzea Košice, sa dozvedeli veľa zaujímavostí zo života tohto významného európskeho vedca 19. storočia. Jozef Maximilián Petzval je zakladateľom modernej optiky a fotografie, ktorý objavil zákony, ktorými sa optika riadi dodnes.

             

        • Dejepisná exkurzia v Osvienčime
          • Dejepisná exkurzia v Osvienčime

            18. máj bol dlho očakávaný deň, kedy sme sa vydali na dlhú cestu do Osvienčimu. Na mieste bývalého koncentračného tábora žiaci 9. ročníka prešli bránami Auschwitzu aj Birkenau. Objekty koncentračného tábora Auschwitz a Birkenau sú pamätníkom pripomínajúcim celému svetu zvrátenosť nacistického režimu a utrpenie miliónov nacistami prenasledovaných ľudí po celej Európe. 

            Kopy detských topánočiek, ľudských vlasov sú spomienkou na tisíce a tisíce obetí. Každého z nás zomkla obrovská ľútosť a určite sa nám v mysliach vynorila otázka, ako toľkú hrôzu mohol niekto dopustiť. Osvienčim je právom považovaný za cintorín národov. So záujmom sme si prezreli expozície múzea a snažili sa vcítiť do nezávideniahodnej situácie väzňov v tomto tábore počas druhej svetovej vojny. Zaujímavé a veľmi emotívne rozprávanie našich sprievodkýň zanechalo u nás hlboký dojem.

        • Exkurzia - Bratislava
          • Exkurzia - Bratislava

            V dňoch 15.-17.mája si niektorí žiaci 8.ročníka užili exkurziu do Bratislavy. S veľkými očakávaniami sme v pondelok  vyrazili na dlhú cestu vlakom do hlavného mesta, ktorú sme si spríjemnili  hraním spoločenských hier a zaujímavými rozhovormi. Konečne sme sa ubytovali, oddýchli si a naše kroky smerovali na historické miesto Slovákov – hrad Devín, ktorý leží  nad sútokom Dunaja a Moravy a v tento deň nám prialo aj počasie. 

            Nastal náš “deň D”. Hlavným bodom celej exkurzie bola návšteva Národnej rady Slovenskej republiky spojená s jej prehliadkou. Dve hodiny strávené v parlamente boli veľmi zaujímavé. Mali sme možnosť zúčastniť sa rokovania parlamentu. Prezreli sme si aj nádherné diela Albína Brunovského, ktoré sa nachádzajú v interiéry a spoznali viac históriu niektorých slovenských osobností, ktoré stáli pri zrode štátnych symbolov SR a prispeli ku vzniku samostatného štátu. Prehliadka pamiatok hlavného mesta – Bratislavského hradu, Slovenského národného divadla, korunovačného Dómu sv. Martina -zavŕšila našu cestu za poznaním. Posledný spoločný večer sme strávili všetci spolu – na izbe alebo v spoločenskej miestnosti. Nastal čas ísť domov. Cesta prebehla celkom rýchlo, plný zážitkov a poznania sme šťastlivo „pristáli“ v našom meste. Pravdu mala pani učiteľka Blašková: „Nie je dôležité počasie (keďže takmer celý čas pršalo) – dôležité je KDE ste, S KÝM ste a PREČO ste tam prišli.„ Ďakujeme za tri úžasné dni.

        • Slávik Slovenska 2023
          • Slávik Slovenska 2023

            Dňa 19. mája 2023 sa v PKO Čierny orol v Prešove konalo krajské kolo 31. ročníka celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska. Do krajského kola postúpili víťazi okresného kola Martin Kormaník (9.A) a Štefan Kollár (3.D). Pod vedením Mgr. Silvie Sokolovej a PaedDr. Anny Kaletovej chlapci podali svoj najlepší osobný spevácky výkon v metropole Šariša. A porota ich tiež ocenila.

            Martin Kormaník získal diplom za udržiavanie kultúrnych tradícií a Štefan Kollár získal 3. miesto v krajskom kole súťaže Slávik Slovenska. K úspešnej reprezentácii vyučujúcim a žiakom srdečne blahoželáme.

        • Projekt MESI: Mobilita v Chorvátsku
          • Projekt MESI: Mobilita v Chorvátsku

            Posledná mobilita v projekte  Hudba: Únik od spoločenských problémov (MESI)  sa konala v Chorvátsku. Žiaci a učitelia z partnerských škôl sa tentokrát stretli na severe Balkánu, v dedinke Jagodnjak. Témou tejto mobility bola migrácia a prisťahovalectvo. Účastníci ešte pred príchodom do Chorvátska mali za úlohu preskúmať situáciu a problematiku prisťahovalectva v ich krajine a svoje zistenia následne odprezentovali na spoločnom workshope v hosťujúcej škole. Celý článok

             

        • Recykluj a vyhraj
          • Recykluj a vyhraj

            Tento  školský rok sme sa opäť zapojili do súťaže Recykluj a vyhraj, ktorej vyhlasovateľom je spoločnosť Milk Agro, s.r.o.. Od začiatku školského roka do 28. apríla sme zbierali hliníkové viečka z produktov SABI. V rámci SR sme sa umiestnili na 25. mieste. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 28 115 g, čo predstavuje približne 52 948 kusov viečok. V rámci školy sme vyhodnotili najúspešnejších zberateľov:

            I. stupeň:

            1. miesto: Evička Rychnavská, II.B - 5 060 ks,

            2. miesto:  Ingrid Bolcárová,  III.B - 4 372 ks,

            3. miesto: Tomáš Valkučák, I.C - 2 500 ks.

             

            II. stupeň:

            1. miesto: Dávid Cvanciger, V.C - 4 704 ks,

            2. miesto: Nelka Semančíková, V.C - 1 880 ks,

            3. miesto: Maxim Galík, VIII.B - 1 860 ks.

             

            Oceneným žiakov srdečne blahoželáme a ďakujeme všetkým, ktorí sa do zberu viečok zapojili a aj takto prispeli k ochrane našej planéty.

            A keďže na našej škole nám na ochrane prírody naozaj záleží, rozhodli sme sa, že budeme viečka zbierať naďalej, a to nielen viečka z produktov SABI, ale všetky hliníkové  viečka. Do súťaže zašleme iba SABI viečka, tie spočítané budú žiaci naďalej odovzdávať svojim triednym učiteľkám. Ostatné viečka budú vhadzovať do nádoby na to určenej.

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

            V uplynulých mesiacoch sa uskutočnila biologická olympiáda. Zúčastnili sme sa dvoch kategórií. V kategórií E so zameraním na zoológiu, našu školu v okresnom kole reprezentovali žiaci Lucka Mrázová z 5.A, ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou a Šimon Petrilák z 5.A, ktorý získal 2. miesto a postúpil na krajské kolo v Prešove. V konkurencii starších žiakov druhého stupňa sa umiestnil na krásnom 6. mieste a stal sa úspešným riešiteľom.

            V kategórii D nás reprezentovali žiačky Adriána MačugováTereza Rešetárová zo 7.B triedy. Obidve sa stali úspešnými riešiteľkami. Všetkým zúčastneným blahoželáme!

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

            Za nami je aj tohtoročné okresné kolo chemickej olympiády, do ktorej sme sa zapojili. Súťažiaci museli zvládnuť teoretické úlohy a následne ukázať praktické zručnosti v laboratóriu. Žiačky Viktória Kancianová (9.A) a Adela Koršňáková (9.A) sa stali úspešnými riešiteľkami. Žiačka Ema Gajdošová (9.A) sa umiestnila na 2. mieste, našu školu reprezentovala na krajskom kole v Prešove a stala sa úspešnou riešiteľkou. Dievčatám blahoželáme!

        • Ochrana vtáctva
          • Ochrana vtáctva

            Stretnutie so strážcom z PIENAPU pánom Revickým v našej škole - v EKOUČEBNI bolo pre žiakov 2.ročníka zaujímavé a čarovné. Žiaci si vypočuli rozprávanie o vtákoch v našom okolí, i v okolitých lesoch, o ich prikrmovaní, ochrane. Spoločne objavili v hniezde sýkorky 8 mláďat. Videli prácu ochráncu v priamom prenose, pretože okrúžkoval mláďatá, ktoré sa vyliahli v búdke na strome, v areáli našej školy.

            Určite preto, lebo mnohí žiaci našej školy pomáhajú pri prikrmovaní v zimnom období. Minuli viac ako 150 kg slnečnicových semien. Oplatilo sa. Ak prídete do záhrady či do EKOUČEBNE započúvajte sa do spevu operencov a potešte sa pohľadom na kvety, na zeleň, na vtáctvo, o ktoré sa spoločne s učiteľmi staráme! 

        • Medové raňajky
          • Medové raňajky

            Včelári Jožko, Zdenko a Rudko nás dnes privítali "MEDOVÝMI RAŇAJKAMI". Rožky s maslom, oblátky a med vo vestibule našej školy rozvoniavali tak, že sa žiakom do tried veľmi nechcelo. A že im chutilo, to vidíte na záberoch. K chutným raňajkám tančili včely vo svojom sklenenom úli. Celé dopoludnie sa včelári delili so žiakmi o múdrosť a skúsenosť, úctu k včelstvu, k prírode a trpezlivo prednášali. Zasielame sladké Ďakujeme!

             

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

            Dátum 22. apríl sa spája so Svetovým dňom Zeme. Témou pre rok 2023 je tak ako minulý rok –  Investuj do našej planéty. „Investície do našej planéty sú nevyhnutné pre jej ochranu. Ide tiež o najlepší spôsob ako vydláždiť cestu k prosperujúcej budúcnosti,“ uvádza sa na oficiálnej stránke earthday.org. Možností ako „investovať“ do našej planéty je niekoľko.

            Od zníženia plastového odpadu, cez nákup oblečenia udržateľnej módy až po zapojenie sa do konkrétnych aktivít na oslavu Svetového dňa Zeme. My sme si tento významný deň pripomenuli jarným upratovaním areálu a okolia školy- vyzbierali a separovali sme odpad, staré polámané konáre, pohrabali lístie, pozametali chodníky, vysadili nové kvety, ako aj výzdobou tried a rôznymi aktivitami počas vyučovania alebo po vyučovaní v ŠKD.

        • Financi v lavici
          • Financi v lavici

            V dňoch 19.-20.4.2023 našu školu navštívili lektorky z MF SR v rámci projektu „Financi v lavici“. Počas dvoch dní prednášok a diskusií sa žiaci mali možnosť vzdelávať v oblasti finančnej gramotnosti  na rôzne témy. Mladší žiaci (1.- 6.ročník) sa zamýšľali nad otázkami: Čo znamenajú peniaze? Aká je ich hodnota? Ako s nimi narábať?

            Pre starších žiakov (7.- 9.ročník) boli pripravené 3 hlavné témy:

            Som finančne gramotný? – čo to znamená, plánovanie výdavkov, sporenie alebo míňanie, úlohy z finančnej gramotnosti

            Ja vo svete financií – finančný trh, úvery, NBS, poistenie, príklady z praxe

            Nové trendy a inovácie – fintech, platby, aplikácie, biometria, startup, platobné karty, virtuálne meny

            Mnohí žiaci sa ukázali ako finančne gramotní a všetci určite pochopili to, že finančná gramotnosť sa týka malých aj veľkých, detí aj rodičov, žiakov aj učiteľov.